Седмица на съвременно видео изкуство от България и Германия

В последната седмица на август три локации в София подслоняват групова изложба, обединена под темата Moving Images, Moving Bodies, в която участват някои от актуалните имена на българската и германската културна сцена, работещи и с видео: Боряна Петкова, Димитър Солаков, Евамария Шалер, Камен Стоянов, Кирстин Буркхард, Мина Минов, Надежда Олег-Ляхова, Севда Семер, Стела Геперт и Тебохо Едкинс. На всяка от локациите ще се провеждат пърформанс и разговори с художниците. Изложбата е част от едноименния проект, фокусиран върху актуално видео изкуство от Германия и България. Програмата включва още пърформанси, прожекции и срещи с участниците, като насочва вниманието към темата за човешкото тяло, свързана и с изследването на междуличностните отношения.

Обиколката започва на 23 август в 18 ч. с откриване в независимото пространство „Bobbina” (с работи на: Надежда Олег-Ляхова, Тебохо Едкинс и Камен Стоянов), продължава през галерия „Credo Bonum” (тук работите са от: Кирстин Буркхард, Евамария Шалер и Димитър Солаков) и отвежда посетителите до ИСИ – София (там ще видим работите на: Стела Геперт, Боряна Петкова и Мина Минов), където освен изложба, след 20.30 ч. видео артистката Стела Геперт (Берлин) ще представи видеото InsideT (колектив) и соловия пърформанс InsideT – Learning from the Body, посветени на трансформиращите качества на тялото и междупоколенческите архиви, които то пази.

В следващите вечери Гьоте-институт ще отправи още няколко предложения за приятно прекарано време с прожекции на арт филми от България, обединени в програмата „Shooting Ghosts” и представени от нейните куратори Калин Серапионов и Красимир Терзиев. Специално за ценителите на видео арта акцент в програмата е разговорът с германския колекционер Марио фон Келтерборн за видеоизкуството в Германия, за неговото разпространение и колекциониране. По време на събитието ще бъдат показани и избрани творби от международната колекция за видеоизкуство на Келтерборн.

Програмата продължава с пърформанс на видео артистката Евамария Шалер (Германия), в който традиционно ежедневни действия придобиват нови форми, превръщайки се във взаимодействия. Съвместният пърформанс „Pan(dem)ic attack“ на Кирстин Буркхардт (Германия) и Севда Семер (България) пък ще срещне за пръв път на живо двете артистки, за да придадат ясен облик на досегашния си опит.

Moving Images, Moving Bodies завършва на 28-ми август отново в „Bobbina Space“, където публиката ще има възможност да се включи в разговор с режисьора Тебохо Едкинс (Южна Африка/Берлин). Тебохо Едкинс снима в криминални среди в Кейптаун, в затвор с крадци на добитък в Лесото или пък в африкански общности в Китай. В този контекст ще бъдат показани откъси от филмите му, които имат какво да докладват по посочените теми. Друг фокус на дискусията ще бъде как документалният и артистичен подход на Едкинс го отвежда от филмовата сцена все повече към сцената на изкуството.

Като съпътстващо събитие до 10 септември в галерията на Гьоте-институт може да бъде видяна изложбата „Becoming a Figure“/„Да влезеш в роля“ на Венета Андрова и Петер Одинзов.

Сподели в: