Световният тенор Камен Чанев почина от коронавирус

Големият български оперен певец Камен Чанев почина от коронавирус на 26 ноември 2020 година. Новината съобщиха от пресцентъра на Държавната опера в Стара Загора. Публикуваме писмото им без редакторска намеса:

„В разцвета на силите си, покорил с изкуството си десетки световни престижни оперни сцени, изключителен професионалист и роден победител, с толкова красиви очаквания и мечти, любимецът на публиката Камен Чанев загуби най-тежката битка в живота си с коварния и безпощаден COVID-19.

Само преди 20 дни световният тенор Камен Чанев сбъдна своя сън да бъде Отело на сцената на Старозагорската опера. Толкова вълнения и какъв триумф! Никой не е предполагал, че това ще бъде неговата последна роля, с която ще завърши толкова преждевременно своя земен път.

Завинаги ще остане в сърцата на своите приятели и колеги, на своите многобройни почитатели, на всички хора, които са имали щастието да се докоснат до неговия талант, огромно сърце и неподправена човечност! Камен Чанев обожаваше своята професия, превръщаше с лекота всеки спектакъл на Старозагорската опера, в който участваше, в незабравим празник! Пленителен и неповторим в образите на Калаф, Радамес, Туриду, Канио, предстоеше му да бъде Рикардо в премиерния спектакъл на операта „Бал с маски“…Раздаваше щедро обич и получаваше много от своята вярна и признателна публика, която никога няма да го забрави! Живееше за тези моменти на взаимност и им се наслаждаваше!

Благодарим за всеки подарен и споделен миг щастие, скъпи и непрежалим Камен!“

След успешния си дебют в ролята на Де Грийо от „Манон Леско“ през 2007 на сцената на Виенската Щатсопера Камен Чанев е постояннен гост на най-големите оперни сцени по света като: Римска опера, Дойчеопер-Берлин, Щатсопер-Берлин, Байрише Щатсопер-Мюнхен, Опера Хамбург, Опера Франкфурт,Театро Ла Фениче-Венеция, Вашингтон Опера, Монреал опера, Болшой Театър-Москва, в градове като Токио, Сеул, Пекин, Тел Авив и много други. Работил е с диригенти от ранга на Рикардо Мути, Лорин Маазел, Юровски, Кариняни, Луизотти, Донато Ренцетти , Филип Орен и много др. Репертоарът му включва повече от 45 централни роли от оперите: „Аида“,“Бал с маски“,“Трубадур“, „Дон Карлос“,“МанонЛеско“, „Тоска“, „Турандот“, „Кармен“ и др., както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения „Девета симфония“ на Бетовен, „Реквием“ на Моцарт, Верди и Дворжак, „Стабатматер“ на Росини, „Симфония №8″ на Малер.

Завършва ДМА „Панчо Владигеров“ в гр. София и специализира оперно пеене в Рим. Камен Чанев е Почетен гражданин на родния си град Сливен.

Поклонението пред паметта му ще е на 28 ноември от 10.00 до 13.00 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора.

Сподели в: