Световна премиера на последния филм с Виолета Гиндева

Първата прожекция на “Лека нощ, Лили” ще бъде излъчена на международния форум за късометражно кино In The Palace, който се провежда онлайн между 27 февруари и 6 март 2021.

Българската публика ще види последната роля на великата българска актриса, Виолета Гиндева, и в рамките на 25-тото издание на Sofia Film Fest през март 2021. Кино проектът на режисьора Петър Вълчев е номиниран в категорията за най-добър български късометражен филм от журито на двата фестивала.

“Лека нощ, Лили” е дебютът на творческия колектив Петър Вълчев, Невелин Вълчев и Пенка Болди от продуцентска къща Equal. Филмът представлява сюрреалистична драма, която размива границите между реалното и свръхестественото, магическото и призрачното. Сценарият разкрива сложния вътрешен свят на главната героиня Дора в последните
мигове от нейния живот. “Това е един филм за живота и за трудността да се разделим с любимите хора, за вечния конфликт между любовта и смъртта”, споделя още режисьорът.

След близо 30-годишна пауза, обичаната Виолета Гиндева се завръща на големия екран в главната роля, която впоследствие се оказва последна за актрисата. Няколко месеца след заснемането на филма, тя напусна този свят. “Това е лебедовата песен на Виолета, както и реверанс от един млад режисьор към таланта и неостаряващата красота на една от най-големите звезди, които някога сме имали”, коментира кинокритикът Вера Найденова.

Лентата е заснета за 7 снимачни дни през декември 2018 в София в автентичния кино формат 4:3. “Нашата цел е да създадем класически киноразказ, който въвежда зрителя в интимния свят на главния герой, а този формат на снимане позволява основния фокус да падне върху изразителното лице на Виолета Гиндева”, коментира режисьорът.

Любопитен факт е, че специалните ефекти също биват създадени по класическия кино маниер – чрез декор и осветление без никаква компютърна намеса. “За мен това е важно, защото самият аз съм израснал с филмите на големите кино майстори от миналия век, които са работили без намесата на CGI технологии”, добавя още Вълчев.

“Лека нощ, Лили” е третият късометражен проект на режисьора Петър Вълчев. Предходният му кинопродукт “Монолог в антракта” е най-награждаваният български документално-късометражен филм с цели 5 отличия и участие на 37 световни форуми за кино. Дебютът на Вълчев като ко-режисьор през 2013 си спомняме с популярната късометражна комедия
“Шшшт… попей ми”, в която участват актрисите София Бобчева, Снежина Петрова и Силвия Станоева, както и певиците Поли Генова, Сантра и Рейчъл Роу.

Сподели в: