Световната премиера на „Сънят на Пилат“ предизвика 24-минутни аплаузи

Точно 24 минути продължиха ръкоплясканията (заедно с финалната песен и нейния бис), ознаменували световната премиера на балета „Сънят на Пилат“ в Зала 1 на НДК на 16 октомври. Магия, каквато българската сцена не е виждала от десетилетия сътвориха композиторът Стефан Димитров, хореографът с международна слава Василий Медведев и трупата на Старозагорската опера.

Зажаднялата публика за истинско и на живо преживяно балетно представление реагира възторжено на всяко от виртуозните изпълнения на балетните артисти от балетната трупа на Старозагорската опера. Настроението ескалираше с всяка следваща картина и се менеше от притихнал възторг към бурни и емоционални реакции. Заслужен триумф на българската музика и на многоликото изкуство на танца и съвременните върхове на танцовото и хореографското майсторство.

Творческият екип в лицето на композитора Стефан Димитров, хореографа Василий Медведев, диригентът Владимир Бошнаков, художника Павол Юраш, хормайстора Младен Станев получи своята най-висока оценка за необикновения танцов спектакъл.

Артистичният директор на Балета на Държавна опера-Стара Загора примабалерината Силвия Томова изправи на крака зрителите, които изразиха своето горещо признание за нейния изключителен принос за високото ниво на блестящата балетна трупа.

Зрелищно, пищно, изискано, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално…чудо… Това са само част от суперлативите, с които щастливците присъствали в Зала 1 на НДК описаха спектакъла. Той е осъществен от Старозагорската опера със съдействието на фондация „Ценности“, Палмс Мюзик, Министерството на културата, Столична община и община Стара Загора.

Сценографията и подхранващите въображението костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) помогнаха на Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.

В масовите сцени участва целия балетен състав, който наподобява ООН – само 16 от всичките над 50 са българи. Талантливи млади хора от Португалия до Норвегия и от САЩ до Япония танцуваха виртуозно и вдъхновено.

Сподели в: