Светла Василева открива оперния сезон в ролята на Тоска

На 25 октомври 2019 г. за първи път ще бъде отбелязан Световният ден на операта. Учреден по инициатива на професионалната организация Opera Europa, към която се присъединяват OPERA America и Ópera Latinoamérica (двете най-големи организации отвъд океана), празникът ще бъде честван и у нас. Opera Europa призовава всички организации по целия свят, които професионално се занимават с оперно изкуство, да инициират и посветят на операта различни спектакли, концерти и събития. Към този призив се присъединява и Старозагорската опера, която на тази дата официално ще открие своя оперен сезон 2019/2020 със спектакъла на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини със сопраното Светла Василева.

По идея на директора на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов празничното събитие ще започне с атрактивното участие на една от големите дами на българския театър Бойка Велкова, която ще изпълни фрагмент от своя най-успешен моноспектакъл „Пътят на Афродита“. От разказа от първо лице за живота на една актриса по мотиви от книгата на Изабел Алиенде „Афродита“ и извадки от личния дневник на актрисата, ще се премине елегантно към драматичната история на певицата Флория Тоска, пресъздадена от гениалния Пучини.

На 25 октомври от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера меломаните ще могат да видят за първи път в оперен спектакъл световната оперна дива Светла Василева, която ще се представи в своята коронна роля на Флория Тоска от едноименната опера на Джакомо Пучини. Певицата идва в Стара Загора по покана на директора на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов, който през февруари тази година присъства на нейния триумф на сцената на Театро лирико в Каляри в премиерния спектакъл на операта „Робът“ от Карлос Гомес.

Светла Василева ще открие оперния сезон на Старозагорската опера в ролята на Тоска. Роля, която й е донесла много успехи и която изпълнява винаги с удоволствие. „Никога не съм играла роля, която не ме е убедила, защото за мен операта е театър с музика – споделя Светла Василева. И особено обичам Тоска, защото тя е богат на нюанси персонаж, изключителна жена, певица». Точно като Светла, която смята, че героите трябва да приличат на тези, които ги интерпретират. «С Тоска със сигурност имаме много общи черти: тя е страстна, романтична, поетична. Не беше толкова трудно да „вляза“ в дрехите й». Джакомо Пучини е нейният любим композитор и през годините тя е интерпретирала всички негови главни героини: от „Манон Леско“ през „Бохеми“ до „Лястовичката“.

Старозагорската опера ще посрещне Светла Василева с нови костюми, които се подготвят специално за нея, както и за останалите солистични роли и част от хора. Новите костюми за спектакъла на операта „Тоска“ на 25 октомври са дело на младия художник Денис Иванов. Режисьор на постановката е Огнян Драганов. В ролята на Марио Каварадоси гостува румънският тенор Даниел Магдал, който живее и работи в Германия и прави сериозна международна кариера. Утвърденият български баритон Нико Исаков ще изпълни ролята на барон Скарпия. Участват още солистите Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Ивайло Йовчев и др., оркестър, хор, деца от вокалната студия за опера и балет „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев, хормайстор Младен Станев.

Сподели в: