Първият национален празник на цирковото изкуство се проведе във Велинград

На 16-и и 17-и септември в новия атракционен комплекс с най-голямото цирково шапито у нас „ВелиЛенд“ във Велинград се проведе първият национален празник под надслов „Обич за цирка“. По бляскав начин събитието отбеляза 125-ата годишнина на знаменитото и известно по цял свят българско цирково изкуство. Да уважат първия по рода си цирков празник в България участие на манежа взеха изтъкнати циркови артисти от нашата страна, както и от Украйна, Монголия, Бразилия, Киргизстан и др. Двата дни на „Обич за цирка“ бяха изпълнени с невероятни емоции за малки и големи: „Мини олимпиада“, „Велинград търси талант“, концерт на Били Хлапето и др.

„Като стъпваме на златните традиции на българския цирк, на 16-и и 17-и септември във Велинград отворихме нова страница в историята на нашето цирково изкуство“, посочва Илия Кадинов, основател на „ВелиЛенд“ и инициатор на „Обич за цирка“. „Тук, във „ВелиЛенд“, привличаме български и чуждестранни таланти и, което е особено важно за нас, приобщаваме към това фантастично изкуство широката публика – семейства с техните деца. Именно това е пътят към превръщането на цирковото изкуство в неотменна част от националната политика със своя роля в културното ни пространство.“

Почетни участници в празника бяха илюзионистът Зайн, еквилибристът Алекс Костов и международно признатите Братя Николови. Водещ на събитието беше любимият на публиката Драгомир Драганов. Освен водещ, той е един от вдъхновителите и двигателите за провеждането на „Обич за цирка“, без когото празникът нямаше да бъде същият.

На 16-и септември бяха раздадени благодарствени писма на всички артисти за участието им в първия сезон на „Обич за цирка“ във „ВелиЛенд“, както и наградите на кмета на гр. Велинград д-р Коев. Те бяха присъдени на Flying Michael’s – въздушна акробатика, Бразилия (3-то място); Duo Infinity – въздушна акробатика, България/ Украйна (2-ро място) и Duo JeKo – клоуни, Украйна (1-во място).

На 17-и септември бяха връчени наградите на цирковите артисти, отличени от специалното жури, както и от публиката и детското жури на „Обич за цирка“. В състава на специалното жури бяха поканени някои от доайените в българското цирково изкуство – Енчо Кирязов, Крум Първанов, Христо Ковачев и Крис Добрич. Състезателите премериха сили за специалните награди на „Обич за цирка“ – Златно, Сребърно и Бронзово сърце. Професионалното жури отсъди следните награди на „ВелиЛенд“: Duo Infinity (Бронзово сърце), Troupe Tangra (Сребърно сърце) и Troupe Zola (Златно сърце).

Публиката също посочи своите фаворити, които бяха наградени на специална церемония. Те са: Братя Николови – спортна акробатика (3-то място), Flying Michael’s (2-ро място) и Миряна Калъмкова – въздушна акробатика, ученичка на Деси и Илля Рогоулин от Duo Infinity, дебютантка (1-во място). Детското жури отличи Troupe Tangra – Киргизстан/ България (3-то място), Duo JeKo – Украйна (2-ро място) и Leonora Bogatyreva – дресура на кучета (1-во място).

На 24-ти септември (събота) ще се проведе последното цирково представление за сезона във „ВелиЛенд“. Циркът ще се завърне с нови артисти, спектакли и незабравими изненади идната пролет.

Сподели в: