Първата дама на Виенската филхармония с концерт в „Европейски музикален фестивал“

Изключителната българска цигуларка Албена Данаилова и първата жена концертмайстор на Виенската филхармония, ще гостува у нас като солистка на Оркестъра на Класик ФМ радио в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2021. Събитието е на 29 юни от 19:30 в зала „България“ и с него завършва пролетния дял от фестивалната програма, която тази година продължава до м. декември. Концертът се очаква с интерес от меломаните, тъй като планираната за 2 декември 2020 г. изява на Албена Данаилова в София не се състоя заради локдауна, наложен у нас. Талантливата изпълнителка подготвя програма от любими шедьоври за цигулка и камерен оркестър, а на диригентския пулт ще застане изявения Григор Паликаров. 

В програмата са подбрани творби, които очертават широк стилов диапазон – от бароковата полифония, до късния романтизъм. Албена Данаилова ще покаже своето майсторство с Концерт за цигулка №2 в ми мажор от Й. С. Бах, както и виртуозна бравурност в „Цигански напеви“ от Сарасате. Публиката ще се наслади на вълнуващата мелодия от „Размишление“ из операта „Таис“ от Жул Масне  и ще се пренесе в типичната виенска атмосфера с пиесата „Любовна радост“ от Фриц Крайслер. Соловите творби се допълват от музика на Г. Фр. Хендел, П. И. Чайковски, Ян Сибелиус  и Л. ван Бетовен, която Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи под диригентската палка на маестро Паликаров.

Европейски музикален фестивал“, организиран от „Кантус Фирмус“ се реализира с подкрепата на Столичната община, като част от Календара на културните събития на града. Съорганизатор е Министерството на културата, а за концерта партнира също Софийската филхармония. 

Албена Данаилова израства в семейството на видния наш цигулар Боян Данаилов. Тя учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София при Нели Желева и проф. Дора Иванова. Продължава обучението си във Висшето училище за музика и театър в Рощок при проф. Петру Мунтеану. Посещава майсторски класове при Ида Хендел, Херман Креберс и други. Завършва през 2001 г. и още същата година получава ангажимент в групата на втори цигулки в Баварския държавен оркестър. Две години по-късно тя се издига до водач на първите цигулки, а през 2006 г. вече е първи концертмайстор на оркестъра. В същата роля тя работи и в Лондонската филхармония през сезон 2003/2004. На 1 септември 2008 г. Данаилова печели престижния конкурс за концертмайстор на Оркестъра на Виенската държавна опера (Виенската филхармония), като става първата жена, заела този престижен пост. От 2010 година е назначена за постоянно.

Цигуларката е носител на награди от конкурсите „Светослав Обретенов“ и „Млади музикални дарования“ (България), „Ян Коциан“ и „Концертино Прага“ (Чехия), „Клостер Шьонтал“ (Германия), „Тибор Варга“ (Швейцария), „Виторио Гуи“ (Италия) и е полуфиналист на престижния конкурс „Чайковски“ в Москва. Наред с работата си като оркестров музикант, Албена Данаилова има и успешна кариера като солист и камерен изпълнител. Тя свири редовно като солистка в България, Германия, Израел и САЩ, и осъществява записи за Deutschlandradio Kultur, Северногерманското радио и др. Тя е също водач на „Ансамбъл Виен“, където наследява Пол Гугенбергер и Райнер Хонек. Свирила е два пъти като солист на Виенската  филхармония – през януари 2009 г. на Залцбургския фестивал под диригентството на Сейджи Озава и през октомври същата година в абонаментния цикъл на състава в концерт под палката на Жорж Претр. Този концерт е представен също в Brucknerhaus в Линц и излъчен на живо по ORF 2.

Албена Данаилова е професор по цигулка във Виенския държавен университет. Тя свири на майсторска цигулка, предоставена ѝ от Австрийската национална банка.

Сподели в: