Първата безплатна международна академия за сценични артисти отваря врати в София

BodyMeld Performance Research Academy, първата безплатна международна академия за сценични артисти от 25 до 99 години стартира своя дебютен обучителен сезон в София, като регистрацията за записване за участие вече е отворена и ще приема кандидатури до 30 януари 2023 включително. Предпоставка е най-малко две години професионален опит в сферата на изпълненителското изкуство, като хореограф/танцьор, актьор/режисьор, изпълнител или певец/изпълнител. Създателите на проекта от хореографска платформа “Бодимелд” с ръководител Зорница Стоянова, са подготвили богата и разнообразна обучителна програма, която предлага методи за танцова композиция, композиция на гласа (песен и звук), и създаването на възникващ текст. Програмата е отворена и за чужденци и е разделена в 6 модула, които ще се проведат от началото на март до края на юни 2023 година в столицата.

Всички модули ще бъдат водени от международно признати преподаватели-хореографи от САЩ и Европа, които ще пристигат специално за академията, сред които Питър Шишоли (САЩ), ученик на световната знаменитост на модерната хореография Меридит Монк; Паоло Чинголан (Италия); Меган Бридж (САЩ); Стивън Батс (Великобритания) и базираната между София и САЩ Зорница Стоянова от “Бодимелд”, а след успешното преминаване на цялата програма, участниците ще получат и специални сертификати.

Любопитен за BodyMeld Performance Research Academy е фактът, както говори и самото име, е че отворената покана е предназначена за професионалисти във сценичното изкуство на всякаква възраст, като организаторите приветстват и включването на участници на по-зряла възраст, преминали най-активния период на кариерата си, които имат желание да работят и да научат нещо ново. Разбира се, поканени са танцьори на всякаква възраст и от всякакви националности с желание да се развиват допълнително в сферата на мултижанровия пърформанс.

„Някои наричат този вид изкуство “възникващ театър”, други “авторско представление” трети – “инстантна композиция”. Ние целим да дадем възможно най-много практически умения за създаването на този тип ново сценично изкуство”, споделя идеята и визията си Зорница Стоянова, създател на BodyMeld Performance Research Academy.

Всички, които имат желание да кандидатстват и да се включат в първата обучителна програма могат да го направят до 30 януари, регистрирайки се тук.

Сподели в: