Психология на цветовете в дома

Много проучвания показват, че цветовете имат ключово въздействие върху човека и неговите настроения, както и мястото, където прекарва голяма част от времето си.

Според така наречената психология на цветовете в дома е желателно да използвате топлите естествени нюанси като кафяво, бежово и червено. Смята се, че именно тези тонове предразполагат към общуване и заради това са подходящи за интериора в хола или кухнята.

За мебелите в спалнята си може да се спрете на по-студените тонове като лилаво, синьо или зелено, защото действат успокоително. Зеленият цвят също е много подходящ за офис, защото помага и на концентрацията.

Синьо

Синият цвят е перфектният избор за интериора Ви, ако искате да създадете атмосфера за медитация и работа. Синьото намалява сърдечния ритъм и сваля кръвното, а светлосиният оттенък пък създава илюзията, че помещението е по-голямо, отколкото всъщност е. Ако помещението е слънчево, то синият цвят може да охлади интериора.

Червено

Масово този цвят се използва при дизайна на кухнята, защото се смята, че повишава апетита, което автоматично го прави неудачен избор за дизайна в помещения, където предпочитате да си почивате. Подсъзнателно ние асоциираме този цвят с опасност и заплаха.

Кафяво

Кафявият цвят е от неутралната гама и създава усещане за естественост, тъй като напомня за земята. Свързваме този цвят с чувство за спокойствие и безопасност, а когато е в дома ни ще добави уют и топлина. Кафявото лесно и красиво се съчетава с всеки друг цвят, но в комбинация със синьото се създава една наистина магическа изтънченост и елегантност сред интериора.

Бяло

Белият цвят винаги се е свързвал с чистотата, но един от минусите при избора на този цвят е, че е много труден и капризен за поддръжка. Бялото е идеалният цвят, ако търсите начин да създадете усещане за повече простор. За по-малки помещения, светлите тонове са най-добрият избор, а и белият цвят лесно се съчетава с почти всеки друг цвят, стига той да е в правилния нюанс.

Сив

Елегантен и изтънчен. Въздействието му зависи от оттенъка. Обикновено тъмните нюанси могат да помрачат настроението и обстановката, докато по-светлите тонове освежават помещението. Според Мебио, ако в дизайна на интериора използвате основно сивия цвят, то рискувате да създадете скучна атмосфера

Лилаво

Ако предпочетете синия нюанс в лилавото, то ще си създадете усещане за мистериозност, докато при червената тоналност емоцията ще е по-доминираща. Лилавото в по-светлите си или червеникави нюанси помага за емоционалното презареждане, а по синкавите тонове помагат за по-ползотворно извършената работа.

Черно

Черният цвят е идеалният избор, ако търсите начин да акцентирате върху отделни зони в помещението. Столове, огледала, лампи и рамки в черно ще подчертаят вкуса Ви. Недейте да прекалявате с този цвят, защото масово се асоциира с нещо, което е мрачно, потискащо и тъжно.

При избора на цветове за интериора, опитайте се да си създадете хармонична атмосфера във всяка една стая според вашето лично усещане към тези цветове. Правилният избор ще въздейства положително върху самочувствието и настроението Ви.

Сподели в: