Професионално кухненско оборудване

Успехът на Вашия ресторант зависи до голяма степен от кухненското оборудване. Също така, на него е основано менюто. За да устоите на конкуренцията, със сигурност не Ви е нужно най-скъпото или най-ексцентричното, което пазарът може да предложи. Нужно Ви е професионално оборудване, способно да издържи на високо натоварване, напрегната атмосфера и несекващите желания на клиентите.

С кое кухненско оборудване ще започнете?

Възможно е в търсенето си да пропаднете в заешка дупка от марки, видове и спецификации, особено ако не разполагате с предишен опит. Трите допирни точки на всяка кухня са печката, котлона и хладилника. Всичко останало идва след тях и се нагажда към пространството, което трите основни елемента са оставили. Неутралното оборудване, колкото и важно, се вмества навсякъде и дори може да се ползва от две или повече станции, за да не заема излишно място.

Печки

Когато говорим за готвене в промишлени количества, печките са от критично значение за кухнята. Независимо дали са на ток или на газ, за предпочитане е те да имат фурна и котлон, за да се приготвят едновременно няколко елемента от менюто по разнообразни начини – от леко запържване до добре зачервено, от запечено до изпечено и от набухнало до сварено. В зависимост от размерите на кухнята и Вашите финансови възможности, броят на котлоните (горелки) варира от една до 12. Индукционните и изцяло електрическите печки нямат фурна, но ако имате пицария, така или иначе трябва да е отделна.

Плоча

Универсален уред както за закуска, обяд и вечеря. Съществуват два основни вида плочи – плоски и релeфни. Върху плоската плоча бързо и лесно приготвяте сандвичи, бургери, палачинки, пържите яйца и дори задушавате зеленчуци. Плочите също се делят на газови и електрически, но също така се отличават по дебелината на плочата си, покритието, дълбочината и ширината, както и управлението на решетката. Налични са комбинирани плочи от хром и корпус от неръждаема стомана, развиващи температури до 270С.

Грил

Електрически или на въглища, грилът има способността да зарежда месото и зеленчуците с апетитен опушен аромат. Гриловете се предлагат в различни размери и с разнообразна защита от пръски. Най-обикновен е лава грил, настолен и с чекмедже за събиране на излишната мазнина. Професионалните са на дървени въглища, с шкаф и собствен аспиратор. Те имат двигател с два мотора, задвижващи шест шиша.

Фритюрници

Пържена храна се продава по всяко време на деня – мекици и понички за закуска, картофки и риба за обяд и вечеря. Пържената храната е една от най-предпочитаните гарнитури на мезетата. Обичайно фритюрниците са електрически, с един или два контейнера и индивидуални кошници. Различават се по мощността и обема на контейнера. Предлагат се модели с капак, настолни и самостоятелни, както и такива със собствен аспиратор (станция с фритюрници). Ако пържените картофи са особено важни за Вашия бизнес, снабдете се с електрически отоплител.

Хладилно оборудване

Ще познаете професионалните модели по поцинкованата ламарина, с която се облицовани. Хладилниците/фризери се делят на такива със средно и ниско охлаждане. Температурният диапазон на средното охлаждане варира от +2-8С до -22С. Някои модели с ниско охлаждане обикновено имат касети вместо рафтове и се използват за съхранение на морски продукти. Други, с двойни врати, имат вентилирано охлаждане и рамка за премахване на кондеза.

Уреди за подготовка

Ако менюто Ви е построено около дадена тематика (рибни продукти, пици, стейк), то поръчките в тази област ще са повече. Ето защо се нуждаете от уреди, които ще облекчат работата Ви и ще представят ресторанта в добра светлина. Използвайте резачки за кашкавал и пармезан, ако гостите Ви предпочитат аламинути и пици; зеленчукообработващи, ако залагате на супи; месообработващи и вакуумиращи, ако държите на скарата, както и уреди за приготвяне и втасване на тесто, ако предлагате пици и други тестени изделия. Сред останалите уреди за предварителна подготовка ще откриете блендери и везни.

Ако и вие се чудите от къде да оборудвате вашата професионална кухня, то можете да проверите сайта на : ProfektaKitchen.com

Сподели в: