„Приятна жена в лоша компания“ с премиера в Народния театър

Любовен четириъгълник, чиито страни са съдбовно оплетени във великолепна „комедия с убийства“ – така звучи накратко сюжетът на най-новия спектакъл на Народния театър „Иван Вазов“ – „Приятна жена в лоша компания“ на френския драматург Андре Русен. Премиерата е на 7, 8 и 10 ноември от 19:00 часа на Камерна сцена, а следващите дати са 11 и 30 ноември, 3 и 17 декември.

Звездата на Народния театър Емануела Шкодрева е шеметна в новата си роля на шармантната Нина, която успява да оплете с чара си цели трима мъже – Кръстю Лафазанов, Павел Иванов и Васил Драганов. Разбира се, не без изключителната режисура на Юрий Дачев, чиито подпис стои и под други хитови спектакли на Народния театър – „Две“, „Виновният“, „Даскал“, както и съвместната сценична версия на „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ с Бина Харалампиева.

„Приятна жена в лоша компания“ или “Нина” – каквото е оригиналното заглавие на пиесата – е вечната история на една дръзка, чаровна, неустоима, неудържима в желанието си да живее живота си така, както иска жена. Дори “лошата” компания, която се състои от красавеца и разбивач на женски сърца, но и самият той с разбито самочувствие Жерар, привидно безличния, но и неочаквано решителен съпруг Адолф и строгия, но чувствителен и искрен полицейски инспектор, не може да попречи на Нина да бъде уверена и сигурна в себе си. Макар и да знае, че повечето жени нямат за съпруг мъжът, който им е нужен, а също и че почти всички, които имат любовници също са нещастни, героинята на тази очарователна комедия е сигурна, че никакви житейски бъркотии не могат да й попречат да бъде щастлива.

„В геометрията не съществуват двустранни триъгълници, но в човешките отношения те са доста често срещано явление. Изобретателна жена, ревнив съпруг, самонадеян любовник: всичко изглежда толкова ясно, че никак не можеш да му повярваш. И не бива. Защото зад тази яснота бушуват такива непредвидими стремежи, ходове и коалиции, че свят да ти се завие. В този световъртеж, в който ни завихря Андре Русен, може да изгубиш някъде капките си за нос, но не и усмивката си. „Приятна жена в лоша компания“ е комедия, направена по стара френска рецепта: любов, хаплив хумор, елегантна размяна на ролите. Към всичко това: симпатия към страните от двустранния триъгълник. Много автори на ситуационни комедии отвисоко се присмиват на героите си и се чудят как да ги изкарат препъващи се идиоти, които непрекъснато бъркат вратите. Русен симпатизира на хората, които показва. Добър е към тях“, споделя режисьорът Юрий Дачев.

Сподели в: