„Преобърнати съзвездия“ с премиера на Пролетния базар на книгата

Официалната премиера на втория роман от Деметра Дулева ще се състои на 31 май (понеделник) от 18,00 часа в Литературен клуб „Перото“. Водещ на събитието ще бъде Светлозар Желев, а книгата ще бъде представена от Тони Николов.

Срещата е организирана в партньорство с Държавен културен институт към Министъра на външните работи и е част от програмата „Писатели дипломати“. Събитието е включено и в културната програма на ПроЛетен базар на книгата 2021 г.

По повод романа Деметра Дулева разказва:

Всичко започна с едно служебно пътуване до Mадагаскар. Престоят ми беше кратък, но много интензивен. За пръв път прекосявах екватора, за пръв път попадах в Aфрика. В Мадагаскар животът е бавен, хората нямат много, но са щастливи въпреки трудностите. Това, което видях, като с машина на времето, ме пренесе в годините на моето детство. Беше много странно усещане, бях едновременно малкото момиче и зрялата жена, сякаш миналото и сегашното се случваха едновременно… Но освен сладостното детство, си спомних и мъчителните гимназиални години, в които израстваш и започваш да се осъзнаваш като отделна личност. Разбрах веднага, че искам да разкажа за това.

По време на събитието ще научите още за вдъхновението и работата по романа. Ще имате възможност лично да зададете своите въпроси към писателката и да си вземете автограф.

След премиерата на романа, Деметра Дулева ще се срещне с читатели в рамките на ПроЛетния базар на книгата – на 5 юни от 12,00 часа, шатра №35 (ИК „Хермес“). След това своеобразното литературно турне ще продължи с представяния в Сливен и Пловдив.

За книгата

Йоана Костова е най-добрият неонатолог в парижката болница „Некер“. Едно телефонно обаждане от София – точно на рождения й ден – преобръща нейния уреден и щастлив живот. Жената е покрусена от смъртта на своя пръв любим – неустоимия и безпощаден Найден.

Йоана приема отлагана дълго командировка до остров Мадагаскар, където ще работи в местна болница. Там тя ще опита да възстанови миналото си, за да намери отговор на въпроса защо тази отдавна отминала любов продължава да я измъчва. И да види с очите на зряла и успешна жена годините на своето порастване, прекарани в пансиона на елитната езикова гимназия.

Това е един майсторски написан роман, болезнено откровен, еротично и любовно провокативен. Роман за смисъла на живота, за надеждата, за свободата, за магичното в раждането и смъртта.

За автора

Деметра Дулева е филолог, писател и дипломат. Първият й роман – „Странстващият албатрос“ („Хермес“, 2019), печели през 2020 г. наградата „Перото“ за най-добър дебют. Отличен е с втора награда в категорията художествена проза на „Портал Култура“ и е номиниран за роман на годината на Фонд „13 века“.

Сподели в: