Премиера на „Училище за зрение“ в НАТФИЗ

Преди повече от година проф. д-р Велимир Велев разработи серия от работни ателиета с участието на студенти от НАТФИЗ и незрящите актьори от „Невиждан театър“. Упоритата работа, търпението и споделеното желание за творчество роди и първата премиера на второкурсниците от специалност „Театър на движението – Пантомима“ в НАТФИЗ – „Сенките на нашите души“. Хибридният спектакъл беше представен в края на октомври на сцената Кино-театър „Освобождение“. Може да бъде видян и на сайта на Виртуалната интерактивна куклена сцена – https://viatheatre.net/

„Този спектакъл е моят дълбок поклон пред светлата памет на проф. Георгиева, благодарение на която „Интерактивната импровизация и кукления театър на бъдещето“ видя бял свят. Изследването ми продължи в „Теория за бъдещото ICT-зрелище“, част от която е и настоящият спектакъл.“ – споделя проф. Велев.

Колаборацията между НАТФИЗ и „Невиждан театър“ стъпи на концепцията „Училище за Зрение“ за осъзнаващото взаимодействие между зрящи и незрящи (актьори), в което всяка страна получава допълнителна гледна точка, като „алтернативен поглед“ към себе си и като „различни очи“ за околния свят и живота, в който живеем.

Проектът „Училище за Зрение“ е финансиран от НФК по „Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата“.

Сподели в: