Премиера на спектакъла „Търновската царица“ в Нов Театър НДК

На 10 март от 19.30 ч. в Нов Театър НДК ще се проведе премиерата на спектакъла „Търновската царица“. Непреходната повест на Емилиян Станев се поставя за първи път на театрална сцена, драматизирана от верния на българските класици режисьор Бойко Илиев. В спектакъла участват: Елена Петрова, Яцек Янков, Мариела Топалова, Таня Карбова, Марияна Бранкованова / Цветана Благоева, Николай Сяров и Веселин Борисов.

Сюжетът разказна историята на един млад и елегантен мъж, който се връща от чужбина в родния си град. „За тоя чорбаджийски син, отписан от паметта на търновци, се мълвеше, че изхарчил торби жълтици в парижките кафе-шантани и от него не бивало да се очаква нищо“. Емилиян Станев отново звучи изключително съвременно, да не кажа, че дарбата му е пророческа. След „Крадецът на праскови“ и „Антихрист“, той отново ни поднася болезнено актуален проблем – „чужденецът“ в собствената му страна. „Отъркал се в лустрото“ на Запада, героят на Емилиян Станев трудно понася „ориенталската леност и мърлявост“.

С това като че ли оправдава своята себичност и надменност. „Цивилизована“ Франция му е създала определени навици в любовта, които той не иска да наруши. Бавно, но сигурно превръща жената, която го обича и е готова да му бъде прислужница в дома, помощница в работата, любовница в кревата, майка на неговите деца – в проститутка, служителка в публичния дом „Двата гълъба“. Сякаш, за да се защити от нейната безрезервна любов, той се заиграва с богаташката щерка и негова пациентка. Така се сблъскват два морала, два свята. Сблъскват се представите за любов в цивилизования свят и простата народна етика, говореща с езика на природата. Природата, която е над всички нас.

Сподели в: