Премиера на спектакъла „Електра тук и сега“

Електра или свалянето на маските“ е оригиналното заглавие на текста, по който театралната режисьорка Василена Радева работи с актьорите Богдана Котарева, Васил Читанов, Елена Димитрова, Иван Станчев, Марио Василев, Мария Панайотова, Самуела-Ивана Церовска. Сценограф на спектакъла е Илияна Кънчева, художественото осветление е направено от Ралица Тонева, музиката е на Емилиян Гацов-Елби и Георги Георгиев-Антика. До края на годината представлението „Електра тук и сега“ ще се играе три пъти. Премиерата му ще бъде на 09 и 10 ноември от 19:30 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“. Следващата възможна дата ще бъде на 22 декември.

Пиесата на една от най-значимите фигури във френскоезичната литература на XX век – Маргьорит Юрсенар, е написан на прага на Втората световна война. Режисьорската версия на Василена Радева върху „Електра“ на Юрсенар е всъщност едва вторият път, в който тази пиеса се поставя в България. Коментарно и аналитично, представлението следва езика и времето, което Юрсенар описва. Тази трудна семейна история започва в един сюблимен ден: „Това – казва Василена Радева – е решителният ден, за който всички са се подготвяли с години. Това е денят, в който или умираш, или ставаш убиец.“ ,

В лабиринта от представи и образи за другия, за героичното, за реалността, Василена Радева изгражда театралния разказ на базата на лабораторна работа с актьорите и тяхното активно участие в процеса. Това детайлно вглеждане и в личностните връзки на актьорите с митологичния персонаж, и в текста на Юрсенар е резултат от почти едногодишната работа по спектакъла. Заедно със своята театрална компания „Паник бутон театър“ Василена Радева създава продължителен и задълбочен предварителен процес, който предшества репетиционния и включва две творчески ателиета и един теоретичен семинар. Водещ на първото ателие, проведено през 2021 г. беше немско-белгийският режисьор Рафаел Кон. Втората част от проекта бе семинарът и дискусията с участието на доц. Камелия Спасова, д-р Слава Янакиева и доц. Петър Горанов, посветен на образа на Електра, на съвременната рефлексия върху античната драма и на разнообразна рецепция върху творчеството на Юрсенар. Заключителният етап беше актьорският уъркшоп на Василена Радева, който премина в репетиционния процес на „Електра тук и сега“, за да се появи като част от репертоара на „Топлоцентрала“ през новия сезон.

Сподели в: