Премиера на “Ембриони“ – спектакъл за жени, избрали да направят аборт

На 29 юни от 19 ч. на независимата сцена на I AM Studio (Г. С. Раковски, 149) ще се проведе премиерата на спектакъла „Ембриони“ от Йордан Славейков. Тази документална театрелна пиеса се състои от десет истории на жени, избрали да направят аборт.

Какви са причините една жена да направи аборт? Оказват ли влияние на решението им политическият, културният и социален контекст? Какво мислят мъжете за абортите? Защо България е страната в ЕС с най-много аборти на глава от населението? Има ли повод за оптимизъм? Това са важните въпроси, които ще зазвучат от сцената на I AM Studio.

„Темата за абортите е важна за мен отдавна. Майка ми е отказала да ме абортира, нищо че е имала вече две по-големи деца. Нямах трудности при намирането на тези документални истории. Оказва се, че жените не разказват за преживените от тях аборти не от срам или страх, а защото не са питани.

Получих истории за лекарска жестокост, за предателство от страна на майката, за  насилие, но и за „аборт по спешни медицински причини“. Истории  за взети решения,  за които от дистанцията на времето се съжалява. Но и такива, за които няма никакво съжаление. Сега целта ми е спектакълът да се среща  с публиката си регулярно, да задава въпроси, без да посочва отговори.“ – споделя Йордан Славейков.

Той е театрален режисьор и драматург на свободна практика. Има номинация за Икар 2007 категория „Дебют“ за дипломния му спектакъл „Оскар и розовата дама“ от Е.Е.Шмит. През 2011 получава и номинация “ Аскеер” в категория „Съвременна българска драматургия“ за пиесата „Паякът“..

В постановката на Йордан Славейков участие взима Августина-Калина Петкова, която е актриса в Младежки театър “Николай Бинев”. Участва в постановки на театъра, както и в независими театрални проекти, свири на китара, пее, занимава се с дублаж.

“Ембриони” е първият им взаимен проект, подкрепен от Национален фонд „Култура“. Премиерата е в I AM Studio – театрално и арт пространство от 2015 година. I AM Studio е независима сцена, която подкрепя артистите извън държавните театрални структури.

Билети може да закупите на място или да резервирате предварително. Повече информация ТУК.

Сподели в: