Премиера на „Една възможна импровизация по Задушницa“

Театър Алма Алтер кани всички желаещи на премиера на спектакъла „Една възможна импровизация по ЗАДУШНИЦА“. Събитието ще се проведе този четвъртък – 22 септември, от 19:30 часа, в залата на театър-лаборатория Алма Алтер.
„В желанието си да изразим своята съпричастност към делото на Йежи Гротовски, най-значимият реформатор в историята на Световния театър, „раждаме“ на нашата сцена спектакъла „Задушница“ по Адам Мицкевич – една възможна импровизация. Изборът на заглавието не е случаен. Йежи Гротовски често е подчертавал, че в основата на неговите търсения винаги е стоял полският романтизъм, подкрепящ и възвисяващ духа на човека в непрекъснато водения от него диалог със самия себе си, т.е. с Бог, т.е. със своя вътрешен човек“ – посoчват организаторите.
Нашият спектакъл е наш личен опит да се докоснем до тайната на Гротовски за актьора-човек и човека-актьор и така да проникнем до най-високото в срещата му с човека-зрител : до литургията на колективното случване на вярата в нашето, на човеците, вътрешно пространство.
Режисьорът на този спектакъл иска да изрази в него всичко онова, което му е дала една страна, една култура, един народ, един човек и да обедини това духовно богатство в образа, който ни завещаха Гротовски и неговият партньор – Ричард Чешлак – „Несломимия принц“, образ така прилягащ и на двамата, както и на високия дух на полския романтизъм.
Постановка: Николай Георгиев
Музикална среда: Константин Кучев
Хореография: Петя Йосифова – Хънкинс
В главната роля лидера на Пловдивската трупа, актьорът Стефан Попов
С участието на трупата на Алма Алтер
Спектакълът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Фонд Научни Изследвания на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ и Полски Културен Институт.

Сподели в: