Премиера на „Бележките под линия“ в Народния театър

Шест героини, всяка от които крепи на крехките си рамене своя необикновен свят, изпълнен със самота, заедност, любов и замлъкнали, заседнали в гърлото спомени и мечти… Всяка мъкне стигмите на разполовените биографии, любовните копнежи, семейните разриви, социалните си роли и професионалните си успехи като непосилни раници…

Героините на премиерния спектакъл „Бележките под линия“ са шест, но всъщност този театрален проект въвлича във водовъртежа си общо 10 жени – актрисите Мария Каварджикова, Ана Пападопулу, Илиана Коджабашева, Вяра Табакова, Параскева Джукелова и Ирина Митева. Дамите извън актьорския състав също са утвърдени имена като авторката Мирела Иванова (драматург в Народния театър), режисьорката Катя Петрова, хореографът Анна Пампулова и Михаела Добрева, създателка на мултимедията.

Премиерата на „Бележките под линия“ е предвидена за 17 и 18 април на Сцена „Апостол Карамитев“, а следващите дати са 25 април, 4, 21 и 27 май и 3 юни. Билети могат да се закупят на касите на Народния театър и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/belezhkite-pod-liniya.

„Бележките под линия“ е игрови прочит на съвремието, нагнетено от все по-фалцетните крясъци на самотата и липсата на обич и разбиране помежду ни. Една майка, известната актриса Юлия Знеполска, и трите й дъщери, близначките Биляна и Бистра и изтърсачето Нина, въвличат в трагикомичното си битие и ценностен хаос още две съучастнички – актрисата Лора и собственичката на бутик Магда. Поводът привидно е празничен – но празникът, който ги събира, се преобразява в безмилостна арена за всички отложени през годините битки, премълчани истини, несподелени тайни, натрупани огорчения и непоносими вини. В една толкова неистова война между майка и дъщери, между поколения и възгледи победител може да бъде само любовта, ако все още притежаваме силата да я призовем.

Какъв невъзможен дух и неугасваща енергия водят тези шест дами през веселия ужас на съществуването, какви красиви, смешни, поетични и абсурдни подробности им позволяват да крепят равновесно живота, да бъдат негово вълнуващо продължение?

Сценографията и костюмите в представлението са на Борис Далчев, а музиката – на Христо Йоцов.

„Бележките под линия“ е вторият спектакъл в Народния театър, който носи подписа на поетесата Мирела Иванова, драматург н Народния театър. През лятото тя създаде лиричния колаж „О, ти, която и да си…“, посветен на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов, представление, което се играе с голям успех на сцената на театъра.

„Пиесата на Мирела Иванова е за трудното разбирателство между майката, известна актриса, и дъщерите й, всяка по свой начин е и надарена, и ограбена от живота. Битието им е заплетено в един общ възел. Въпреки всичко, което ги свързва, между тях има огромна емоционална пропаст. Около кръглата маса на рождения ден на малката двадесетгодишна дъщеря е събран целият лагер на противодействие. Премълчаният гняв, заключените чувства избухват с пълна сила. Децата са безпощадни. Порасналите момичета раздават правосъдие – укори към майката, съвети, компетентни мнения. Случило се е нещо непоправимо. Дали не е дискредитиран идола на майката? Свидетели сме на страстни словесни спорове за смисъла и начина на живот, за нравствените ценности, за възпитанието.

Това е една история за човешката самота и уязвимост, за болезнената потребност от обич и топлина, за крещящата нужда от близост в едно изпълнено с напрежение консуматорско общество. Гореща пиеса, в която е синтезирана много енергия, неизличима горчивина, но и хумор, смях, абсурдни ситуации“, казва режисьорката Катя Петрова.

Сподели в: