Премиера на „Балет без граници“

На 24 и 25 юли от 21.00 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ ще се състои премиерата на триптиха „Балет без граници“. В една вечер ще бъдат представени авторските спектакли на трима успели по света български хореографи Христиан Бакалов, Калоян Бояджиев и Владимир Ангелов. Обединяващото заглавие „Балет без граници“ включва в себе си идеята от една страна за изкуството балет без географски бариери, а от друга – за творческата свобода в съвременния танц извън ограниченията на конкретни техники, жанрове и стилове.

„Нищо не може вятъра да спре“ – е ода за непреклонността на танца и танцьора като храм на неговата есенция.

Нищо не може да спре движението на идеите и красотата изразени чрез тялото на един танцьор. В момент, в който хората по света са изправени пред предизвикателството да отстояват тяхната човечност, сплотеност и съпричастност един към друг. Ние танцьорите, ще продължим да танцуваме надеждата, болката, силата и красотата, които ни обединяват тук и сега. Нищо не може да ни спре да бъдем огледалото, което отразява красотата на живота и това, което го движи – любовта.

След като завършва Държавното хореографско училище в София, ХРИСТИАН БАКАЛОВ започва своята танцова кариера в Париж с Младия балет на Франция и Националния център за танц в Нант.

От 2009 г. живее и работи в Брюксел, където участва в откриването на независимото пространство Volksroom на артиста Иво Димчев.

Познат е като изпълнител в постановките на Ян Фабр, Иво Димчев и Мийт Варлоп, но е участвал и в продукции на Робърт Уилсън, Жером Бел и Флорентина Холцингер & Винсент Рибек.

През 2013 г. започна да разработва първата си потапяща пърформативна инсталация BRIGHT, в която публиката играе главната роля. Размивайки границите между пърформативно действие и визуалната инсталация, Бакалов развива серия от „потапящи методи“ за въвеждане на публиката в паралелен свят чрез въздействие върху сетива им.

Пърформативните му инсталации от трилогията ETERNIA, вдъхновени от концепцията на Спиноза за Вечност са представени в Париж, Брюксел, Ню Йорк, Венеция, София и в Стара Загора през 2019.

В България Христиан Бакалов е поставял за трупите на Балет „Арабеск“ и Балета на Софийската Опера под ръководството на Силвия Томова, по покана на която той възстановява хореографията си „Следващият“ по песен на Жак Брел за Балета на Държавна опера-Стара Загора през 2019г.

Христиан Бакалов е завършил педагогика в Националния център за танц в Париж, където преподава в Международната Академия за танц. Става френски гражданин през 1995 и е носител на наградата на Парижката Опера.

Творбата, която ще представи Калоян Бояджиев е Picture Perfect. В превод това означава „Съвършена картина“.

Сподели в: