Премиерата на „Прилепът” препълни Музикалния театър

Възторжен прием от страна на публиката на новата постановка на „Прилепът” в Музикалния театър. Първата премиера снощи се изигра при пълна зала. Зрителите аплодираха солистите, хора, балета и оркестъра с диригент Юли Дамянов по време на целия спектакъл.
Новата постановка е класическа трактовка с намигване към съвременността. Сюжетът заплита комични ситуации, които подлагат на изпитание брака и съпружеската вярност на главните герои. Без да подозира, че е в действие плана „Отмъщението на Прилепа”, Айзенщайн настойчиво ухажва собствената си съпруга, прикрита с маска и представяща се за графиня на бала на Принц Орловски. Отделните картините в постановката се сменят динамично като на кинолента.
„Това е нов прочит на вечната класика и в същото време непоставяна досега сценична версия на „Прилепът” – ярка, колоритна, закачлива, с финес и шеговити препратки към нашето съвремие” – казва режисьорът на спектакъла Марияна Арсенова. „С новия прочит на „Прилепът” искаме да привлечем младата публика, за да й покажем неувяхващата красота на нашето изкуство.”
Публиката гледа за първи път на наша сцена оригиналното либрето на оперетата на Щраус. Дълги години „Прилепът” е поставян в руска преработка на либретото. В новата сценична версия са запазени най-комичните моменти от предишните варианти на либретото.

В постантовката на Музикалния театър звучи рядко изпълнявана творба на Йохан Щраус – кадрил, написан по „Бал с маски” на Верди. На него във второ действие се разгръщат оригиналните хореографски платна на Йоанна Стоянова. Една от изненадите за публиката е руски танц върху музиката на Щраус, а също и канкан в изпълнение на мъжете от Балета на Музикалния театър.

Сподели в: