Предизвикателен експеримент в българската музика: Криско ще пее с Филхармонията!

„Криско и Филхармонията: Трибют към българската музика“ – това е името на най-новия проект на диригента Левон Манукян, който вече предизвика вълна от коментари в интернет. В рамките на проекта, рапърът Криско ще изпълнява подбран репертоар от емблематични поп- и рап- песни от последните 20 години в българската музика под съпровода на симфоничен оркестър.

В социалната мрежа Манукян се обърна към онези почитатели на българската музика, които не обичат да слагат предварително „етикети” на изпълнителите и не подхождат с предубеждение към тях като ги призовава да присъстват на концертите, за да видят един по-различен Криско.

Скъпи приятели,
Всички, които ме познават знаят, че от години имам афинитет към експериментирането в музиката чрез смесване на симфоничното звучене с различни стилове и направления – поп, рок, метъл, джаз, фолклор. Това е своеобразна провокация не само към мен самия, но и към музикантите и разбира се, към вас, нашата публика. В същото време винаги съм се стремил да не нарушавам естетическата платформа и да не допускам компромиси с крайния художествен резултат
“ – споделя диригентът.

Столичният общински съветник и член на група „Хиподил“ Венци Мицов публикува официалния плакат на проекта във фейсбук профила си и го критикува с думите: „С този плакат ви пожелавам приятна вечер! Току що превътяхме нета…Впрочем убеден съм, че Криско ще изкара достатъчно кинти, че да може да е член на Музикаутор. Класическата музика, както знаем, си е доходоносно занимание…“

Не липсват критики и към аудиторията на изпълнителя на песни като „Едно Ферари модел 2019“, „Базука“ и „С прашка шта свалям“.

Когато си повярваш, се случва това! Да напишеш книга, без да си прочел нито една през живота си… Може да викне и Виенската филхармония…Ама не е виновен Криско, а аудиторията му“ – коментира потребител на социалната мрежа.

Макар и малко, положителните отзиви за проекта гласят, че вероятно по този начин се цели да се популяризира класиката сред тинейджърите.

Ние, от Kafene.bg, сме любопитни да видим какво ще се получи и ще следим проекта, чиято премиера ще бъде на 3 юни във Варна.

Сподели в: