„Празници на изкуствата Аполония“ започнаха с премиерен концерт

Тазгодишното издание на Празници на изкуствата Аполония 2020 бе официално открито със концерт на Живко Петров Трио – JP3. За първи път беше представен четвъртият студиен албум на триото „Change the way“. Живко Петров е и 22-рият носител на ежегодния приз за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница. Специален гост на концерта бе най-големият български пианист през последните десетилетия Людмил Ангелов.

„Горди сме, че и през тази необичайна за всички ни година Аполония отново събира на едно място едни от най-талантливите и популярни творци. Силно вярваме, че отново ще успеем предадем магията на изкуството на гостите ни, и ще покажем огромния талант на българските творци. Благодарим на всички, които отново са част от този невероятен празник на изкуството и им пожелаваме безброй вълнуващи емоции и много незабравими спомени от Аполония 2020“ – коментира Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация Аполония.

В следващите 6 дни над 30 събития ще вдъхновяват и озаряват Созопол и гостите на Фестивала. На сцената на Амфитеатъра ще излязат изпълнители, като Кирил Манолов, Вяра Шуперлиева, превъзходното Трио Арденца и много други.

В Лятното кино пък, на открито ще бъдат представени филмите “Котка в стената„ на Мина Милева и Весела Казакова, “Сестра„ на Светла Цоцоркова и други. Театралната програма включва музикалнo изпълнение с режисьор Иван Юруков “Част от колекция„ – една прозаична игра, вдъхновена от стихове, фрагменти и песни на Димитър Воев от книгата „Поздрави от мен Боговете“.

Ще има премиери на книги като „Времеубежище“ на Георги Господинов, „Земното щастие“ на Георги Лозанов, „Сиянието на Златорог“ на Михаил Неделчев.

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

Цялата програма е в сайта на Празниците на изкуствата www.apollonia.bg

Сподели в: