Почина режисьорът проф. Снежина Танковска

Отиде си един от най-светлите, неуморими и непримирими умове в българския театър, посветен на мисията да проправя пътища, да открива и споделя нови културни хоризонти, да възпитава и отглежда инакомислещи в съвременната театрална култура.

Проф. Снежина Танковска завършва „Театрална режисура“ през 1973, в класа на проф. Енчо Халачев, във ВИТИЗ „Кр. Сарафов”. Разпределена е в гр. Сливен, където работи като режисьор до 1982. През 1977 е поканена за асистент на проф. Халачев и става любим преподавател на актьори като Веселин Калановски, Емануела Шкодрева, Ернестина Шинова, Елжана Попова, Андрей Баташов, Георги Стайков, София Кузева, Мариян Вълев, Саня Армутлиева, Деян Донков, Филип Аврамов и много други. От 1996 самата тя става художествен ръководител по актьорство и режисура за драматичен театър. Сред учениците й са Йоана Буковска, Теодора Духовникова, Стефан Спасов, Стилиян Стоянов, Слав Бойчев, Ирина Първанова-Раши, Христо Ушев, Йордан Ръсин, Тея Сугарева, Мартин Смочевски, Анастасия Левордашка, Стефан Прохоров, Боян Арсов, Дина Маркова…

През 1987-2001 проф. Снежина Танковска е директор на Учебния драматичен театър (дн. Театър НАТФИЗ), а през 1994-2000 – заместник ректор на НАТФИЗ. През 90-те години на 20-ти век специализира в Лондон „Психология на изкуствата“ и завършва програма по управление на проекти в областта на изкуствата към фондация „Марсел Хиктер”. В периодите 2001-2009 и 2013-2017 е трикратно избирана за декан на факултет „Сценични изкуства“. От 2009 до 2013 е ръководител на катедра „Актьорство и режисура за драматичен театър”, а от 2011 е гост преподавател в Централната академия за драма в Пекин. Член на борда на Европейската лига на университетите по изкуствата ELIA (1996-2002, 2008-2010). Създател и дългогодишен ръководител на магистърската програма „Мениджмънт в сценичните изкуства“ (2005-2018).

Проф. Снежина Танковска създава десетки спектакли като режисьор в Сливенския театър, Театър 199 „Валентин Стойчев“, НТ „Иван Вазов“, Учебен театър НАТФИЗ, а през последните години и в Централна академия за драма, Пекин. Сред най-известните й постановки са „На живо“, „Секс, наркотици и рокендрол“, „Предградие“ и „С глава в стената“ от Ерик Бохосян, „Патешки вариации“ и „Лесове“ от Дейвид Мамет, „Синята стая“ от Дейвид Хеър, „Уста пълна с птици“ от Керъл Чърчил, „На чисто“ от Нийл Лабют, „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ от Ерик-Еманюел Шмит, „Аргонавтика“ и „Пътуване на запад“ от Мери Цимерман.

Проф. Снежина Танковска е участник в стотици международни театрални конференции, симпозиуми и фестивали в САЩ, Испания, Финландия, Гърция, Швейцария, Австрия, Кипър, Франция, Португалия, Румъния, Перу, Китай, Русия, Мексико и др.

Сподели в: