Почина легендата на киното Шон Конъри

На 90-годишна възраст почина легендарният актьор, изиграл ролята на Джеймс Бонд – Шон Конъли. Кариерата му продължи десетилетия и включва участие в над 90 филма.

Работил е с прочути режисьори като Стивън Спилбърг, Сидни Лъмет, Браян де Палма, Жан-Жак Ано. Конъри е носител на „Оскар“, на награди БАФТА, на „Златен глобус“ и много други. През 2000 г. е удостоен с орден на Британската империя от кралица Елизабет Втора.

Другите му значими роли са в „Шотландски боец“, „Името на розата“, „Недосегаемите“, за която през 1988 г. получава „Оскар“ за най-добър актьор във второстепенна роля. Сред забележителните му роли е на бащата на Индиана Джоунс в „Индиана Джонс и последният кръстоносен поход“ (1989), на Барли Блеър в шпионската драма „Руската къща“ (1990), на бившия агент на британските спецслужби в екшъна „Скалата“ (1996).

Сред най-популярните филми с негово участие е драмата „Да откриеш Форестър“ (2000). Според някои критици, ролята му на писател, живеещ в отшелничество, който намира сили да се върне в обществото, е една от най-добрите в творчеството му. През 2003 г. излиза приключенският „Лигата на необикновените“, в който Конъри изпълнява една от главните роли.

Сподели в: