Почина легендарният български актьор Стефан Данаилов

Обичаният български актьор Стефан Данаилов почина тази нощ, съобщиха от Военно медицинска академия (ВМА). Легендата на българското кино и театър си отиде на 76-годишна възраст след продължително и тежко боледуване.

В последните години той страдаше от паркинсон и сърдечни проблеми, а преди време преживя онкологично заболяване. В началото на този месец актьорът беше приет във вонна болница заради проблем с белите дробове и за известно време беше поставен в медикаментозна кома.

До последно Стефан Данаилов играеше в театъра – участваше в постановката „Актрисата“ от Питър Куилър в Народен театър „Иван Вазов“. В последните години той се появяваше по телевизията в сериалите „Фамилията“, „Стъклен дом“ и „Столичани в повече“.

Открива професията на актьора още на 14-годишна възраст, когато се снима във филма „Следите остават“ (1956 г.). В последствие натрупва над 150 роли в киното, театъра и телевизията. По-късно става дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ и за своите студенти е известен с прозвището Мастера.

Стефан Данаилов бе министър на културата от 2005 до 2009 г. в кабинета на тройната коалиция.

Сподели в: