Последната история за сезона на Фортисимо Фамилия ще разкаже „Цигулката в киното“

На 16 май от 11:00 часа Софийската филхармония, под диригентската палка на маестро Цанислав Петков, ще изпълни подбрани музикални бисери от филми. “Гладиатор”, “Карибски пирати”, “Мисията невъзможна”, “Розовата пантера”, “Маската на Зоро”, “Списъкът на Шиндлер” са само малка част от включените в концерта произведения. Солист на концерта е Чавдар Вълков.

Концертът е подходящ за всички възрасти, но най-вече за любителите на филмова музика. Цигулката е в центъра на тази музикална история, защото много често, именно нейният глас е използван, за да изпълни най-внушителните ноти, написани от композиторите на музика за филми.

През миналия век филмовата музика се превърна в отделен жанр, който някои познавачи определят като „съвременна класика“. Създадена най-често за голям симфоничен оркестър, като неизменна част от големите холивудски или европейски продукции, тя се превръща във важна част от успеха на филмите.

Онази характерна мелодия, която обобщава филмовите послания, музикалните теми и саундракът към известните заглавия, тя довършва естетическото удоволствие, което носи киното. Често музиката може да предизвиква интерес към филмовата творба и да въвлече зрителя в чувството и атмосферата на лентата.

Музикалната тема, ангажирана със сюжета и драматургичните образи, носи неповторима емоция, в която се преплитат, спомени, носталгия, удоволствие, копнеж от преживяването на зрителя.

Билети за концерта могат да се закупят в мрежата на ивентим, както и на касата на зала “България”.

Сподели в: