Поклонението пред актрисата Виолета Гиндева ще бъде на 30 април

Поклонението пред голямата българска актриса Виолета Гиндева, която ни напусна вчера на 72-годишна възраст, ще се състои във вторник, 30 април от 11:00 до 12:30 часа във фоайето на Народния театър “Иван Вазов”.

„В сърцето ни остава споменът за яркото присъствие на Виолета Гиндева на сцената на Народния театър “Иван Вазов”, където тя даде живот на десетки пламенни, драматични и истински във вярата и в любовта си героини.

В магическото сценично пространство Валя беше и прекрасната Йерма, и огнената Маргарет в “Котка върху горещ ламаринен покрив”, и строгата Кендида, и бунтовната Хелън в “Американска терапия”, и прекрасната Аксюша в “Лес”, и съдбовната Люска в “Бяг”, и вярната Люба във “Фантазиите на Фарятиев”, и непреклонната Регана в “Крал Лир”, и ироничната Хилде в “Майстор Солнес”, и ярката Ванда във “Всяка есенна вечер”, и прекрасната Нона в “Чифликът край границата”, и драматичната Варя във “Вишнева градина”, и милата в любовта си към театъра Етел в “Лунатици”… и още много други незабравими лица и души.

Виолета Гиндева завинаги ще остане в трупата на Народния театър и в душите на всички, които са обичали изкуството на театъра като нея“ – споделиха от екипа на театъра.

Вилета Гиндева е родена е на 14 юни 1946 г. в Сливен. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ през 1968 г. Играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе (1968 – 1969), Народен театър „Иван Вазов“ (1969 – 1971), Театър „София“ (1971 – 1974), Народен театър „Иван Вазов“ (1974 – 1993), Нов драматичен театър „Сълза и смях“ (от 1994). Директор на кафе-театъра в кафе-бар „София“ от 1998. От 2008 г. Виолета Гиндева преподаваше актьорско майсторство в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с асистент Михаил Ботевски.

Сподели в: