Пиеса на Франсоаз Саган за първи път в България на сцената на Народния театър

За първи път в България пиеса на световноизвестната френска писателка Франсоаз Саган ще бъде поставена на сцената на Народния театър. Репетициите на „ПИАНО В ТРЕВАТА“ от авторката на „Добър ден, тъга“, започнаха под режисурата на Юрий Дачев („Две“, „Даскал“, „Приятна жена в лоша компания“, „Виновният“, драматизация на „Нова земя“ и други).

Спектакълът с участието на Емануела ШКОДРЕВА, Велислав ПАВЛОВ, Христо ЧЕШМЕДЖИЕВ, Вяра ТАБАКОВА, Виктория КОЛЕВА, Ева ДАНАИЛОВА, Ненчо КОСТОВ и Христо ТЕРЗИЕВ ще има премиера на 15 и 16 октомври 2021 г. на Камерна сцена.

Сценографията и костюмите са на Радина Близнакова, музиката на Асен Аврамов, драматург е Светлана Панчева, а помощник-режисьор – Меглена Димитрова.

„Темите на Саган на пръв поглед изглеждат еднообразни – любовта и нейните алогичности, онова, което тя разкрива у човека и как го променя. Това, което истински ме развълнува, е въпросът колко може да бъде непоследователен един човек, и в същото време – колко единен може да бъде в тази си непоследователност. Всички онези шантави, полюсни неща, които се събират в нашата човешка кожа, тази приятна френска противоречивост – ето това ми се стори привлекателно и за игра и се спрях на тази пиеса, в която съм вплел теми и реплики и от други текстове на Саган“, споделя режисьорът Юрий Дачев.

Сюжетът на „Пиано в тревата“ се заплита около група приятели, които се събират в красива вила, за да изживеят отново спомените и емоциите от едно прекрасно лято от преди 20 години. Възможно ли е младостта да е вечна? Възможно ли е след толкова време да срещнеш отново едно тъмнокосо момче, което свири на пиано в тревата? Възможно ли е неизживяната любов да е по-важна от любовта, която мълчаливо и постоянно е съвсем наблизо?

Пиесата на Франсоаз Саган „Пиано в тревата“ носи особеното очарование на носталгията по младостта, но и на скритите желания и стремежи, на светлите спомени и горчивите разочарования, на щастливите открития и тъжните загуби.

Написана през 1970 г., „Пиано в тревата“ е една от общо осемте пиеси на известната френска авторка, която казва, че е „романист по призвание и драматург за забавление“. Но това „забавление“ бързо се превръща в едно от интересните явления във френския театър от втората половина на ХХ век.

Сподели в: