Пианистът Адриан Йотикер и Хорът на варненските момчета с концерти на музикалното „Варненско лято“

Една наситена с прояви неделя ще изкуши почитателите на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ с два много различни концерта в Градската художествена галерия на Варна. На матинето в 11:00 варненските почитатели на класическата музика ще се срещнат с големия талант на един от най-уважаваните швейцарски пианисти и педагози – Адриан Йотикер. Той е лауреат на престижните клавирни международни конкурси в Кьолн, в Дъблин, конкурса Клара Хаскил, има и първа награда на ARD, Мюнхен. Йотикер е концертирал с едни от водещите световни оркестри, сред които оркестъра на Staatskapelle, Дрезден, оркестъра Тонхале, Цюрих, и симфоничния оркестър на Баварското радио. След успешно турне в Европа със Симфоничния оркестър на Мелбърн, той е поканен двукратно в Австралия и свири с големите оркестри на континента.

Изпълнява всички концерти за пиано от Бела Барток със Симфоничния оркестър на Мюлуз под палката на Даниел Клайнер. В камерната музика си партнира с Хомеро Франчес, Едуард Брунер, Марио Хосен, с квартетите „Ариа“, „Амати“ и „Кармина“, с музиканти от Берлинската филхармония и много други водещи артисти. Адриан Йотикер е професор по пиано в Университета по музика в Мюнхен и в Музикалната академия на Базел, Швейцария, и продължава да бъде концертиращ артист по световните подиуми. Музикалната преса определя стила му на музициране като „струяща чиста енергия“ и цени „неговата способност да потопи публиката в ярка и блестяща атмосфера“. Адриан Йотикер е отличен с наградата за принос към културата на родния си град за основаването на Фестивала за камерна музика на Санкт Гален.

На „Варненско лято“ Йотикер ще гостува с изискана романтична програма от шедьоври на Шуберт и Равел – Клавирни пиеси D 946 и Дванадесет лендлера D 790 от Шуберт, и „Благородни и сантиментални валсове”, „Гаспар на нощта“ от Морис Равел.

Вечерта на 30 юни легендарният Хор на варненските момчета и младежи, създаден от проф. Марин Чонев, ще празнува половинвековен юбилей в залата на Варненската опера. За радост на почитателите на хоровото изкуство празникът ще е двоен – 40 години творческа дейност ще отбележи с този концерт Дарина Кроснева – дългогодишен диригент на хора. Юбилейният концерт от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ е на 30 юни от 18 ч. на сцената на Държавна опера Варна. Диригент ще бъде самата Дарина Кроснева, на пианото ще е свързаната от години с хора Светлана Панайотова.

Създал стотици певци и ценители с широки познания за хоровото пеене, хорът е авторитетен посланик на българската музика по света. През 50-те години на своето съществуване той е печелил редица престижни награди от международни конкурси. Успехът се дължи преди всичко на проф. Марин Чонев, който залага в концепцията на хора своите високи критерии за хорова музика – кристална богата звучност, точно изпълнение, богатство на репертоара и уважение към българските образци. Тези критерии следва и Дарина Кроснева, която от 1979 г. работи с трите основни формации – момчета, младежи и смесен хор. Под нейно ръководство Младежкият хор печели Специална и първа награда в Монтрьо, Швейцария, а Хорът на варненските момчета и младежи се увенчава с трофеи от национални и европейски конкурси. Заедно трите формации на хора концертират с голям успех в Полша, Гърция, Германия, Белгия, Австрия, Италия, САЩ.

Дарина Кроснева и Хорът на варненските момчета и младежи имат записи в Белгийското радио, Радио „Шабле“, Швейцария, БНР и Радио Варна. Дарина Кроснева е канена многократно като жури на международни хорови конкурси, тя е и носител на редица национални награди като „Сребърна лира“ и „Златна лира“ на Министерството на културата и „Златен век“.

Сподели в: