Песенният цикъл на Шуберт “Зимен път” с премиера във Варна

Вдъхновяваща първа среща с една от емблематичните творби на Франц Шуберт ще имат варненските меломани на 31 януари в Градската художествена галерия. В рамките на проекта “Нова музикална сцена” ревностните почитатели на камерната вокална музика ще имат привилегията да бъдат избрана публика на първото цялостно представяне във Варна на прочутия песенен цикъл “Зимен път” на майстора на тази музикална форма Франц Шуберт.

“Композиторът създава своя последен голям вокален опус през 1827 г., използвайки за поетична основа 24 поеми от немския поет Вилхелм Мюлер – разказва историята на произведението Мария Кондова, директор на “Елит Проджектс Мениджмънт”. – Това е романтична творба за самотата и страданието – драматичен монолог на героя, чиято любов е разбита, а чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на ежедневието. Наранен, той се отправя на път в зимната нощ, като споделя своята съкровена болка без външен патос, единствено със снега.”

Варненската публика ще чуе песенния цикъл “Зимен път” в майсторското и проникновено изпълнение на баса Ивайло Джуров, солист на Държавна опера – Стара Загора, признат познавач и блестящ интерпретатор на камерната вокална лирика, доказал своя талант както в България, така и на международния концертен подиум. Негов партньор на сцената ще бъде пианистката Деница Петрова. Освен изпълнител на песните Ивайло Джуров е и преводач от немски на поетичните текстове на Вилхелм Мюлер.

“За мен във всяка от песните в цикъла синтезът между слово и музика е толкова силен, че визуалните и звукови картини провокират душевността да достигне докрай, до дълбоки емоционални хоризонти – споделя Ивайло Джуров. – Шуберт и Мюлер, без да се познават в земният си път, ни завещават опуса на болката, мъката, радостта, любовта и надеждата. Щастлив съм сега, че имам възможността да изпълня цялостно този цикъл за първи път и пред публиката във Варна, за да съпреживеем заедно едно истинско пиршество на душата!”
За цялостното усещане на духа на романтизма в песенния цикъл на Шуберт ще допринесе и приглушеното театралното осветление, в унисон с вълненията на лирическия герой.

Сподели в: