Очаквайте кулинарната книга „Тефтерът на баба“ от Светлана Илиева

На 2 март ще бъде публикувана кулинарната книга „Тефтерът на баба“ от Светлана Илиева и Илиан Илиев. В книгата Светлана Илиева, популярно и обичано лице от телевизионния екран, представя любимите си рецепти от тефтера на баба си – жената, запалила в нея любовта към кулинарията.

За книгата

Шеф Светлана Илиева, популярно и обичано лице от телевизионния екран, представя любимите си рецепти от тефтера на баба си – жената, запалила в нея любовта към кулинарията. С уважение към традициите Светлана внимателно подбира и приготвя с много обич и внимание редица типични за трапезата на нейното – а и на много други български семейства – ястия като тестени изделия, постни и месни гозби, сладки и туршии. Тя споделя с множеството си почитатели не просто рецепти, но и привързаността си към семейството, и страстта си към храната.

Красивите фотографии на Илиан Илиев допълват чудесно тази безценна колекция от рецепти за вкусни ястия и правят това издание незаменим помощник за всеки, който обича българската кухня.

За авторите

Илиан Илиев е световнопризнат кулинарен фотограф, стилист, преподавател и автор на готварски книги.

Относно работата си по „Тефтерът на баба“ той разказва:

През лятото на 2019 г. бях поканен да организирам фестивал на българската култура и кулинария в Китай. С мен трябваше да замине и жена готвач, и това беше шеф Светлана Илиева, която дотогава не познавах. По време на 12-часовия полет до Гуанджоу подготвихме 5-степенното меню, с което щяхме да зашеметим китайския народ в кулинарно отношение. Още на първата вечеря, която ние сервирахме в Китай, бяхме напът да катастрофираме с менюто… Оказа се, че нашите гости не харесаха нашата национална гордост – шопската салата, защото те не ядат сурова краставица. А за прекрасно опечената тиква с орехи, червена боровинка и мед ни обясниха, че тиквата не се пече, а се вари на пàра: „Вижте вашата колко е изгоряла, така не бива да се сервира…!“.

Още същата вечер събрахме спешен съвет за спасяване на достойнството на българската кулинария и се взе решение! Светлана извади от тефтера на баба рецепта за пилешка супа и бухтички, а аз добавих любимата ми зелева салата от два вида зеле, морков, праз лук, лимон, чесън и люта чушка – и нещата си дойдоха на мястото. И така тефтерът на баба спаси нашата чест, а през останалите 20 дни аз постоянно слушах за прекрасните гозби, които ѝ е готвила бабата на Светлана. На закуска, обяд или вечеря аз чувах: „И да ти кажа, баба това ще го приготви ей така…“ Тефтерът на баба стана част от нас и когато се върнахме обратно в София и Светлана ме попита дали ще се съглася да направим книга с бабините рецепти, аз просто отговорих: „И ще се казва „Тефтерът на баба“!

Тази книга не само ще ви върне в детството и ще напомни за забравени вкусни манджи, не само ще ви научи как да готвите бабини гозби, но ще покаже и как може една баба да остане в сърцето на внучето си завинаги. Как може моралът и желанието да си добър човек и да си винаги позитивен, да се предава през поколенията. Тази книга е един прекрасен пример как храната събира хората, независимо от възрастта, и ги прави щастливи.

Шеф Светлана Илиева завършва гимназия по туризъм с профил „Производство на храни и напитки“ през 2012 г. Продължава образованието си и със специализацията в колеж по туризъм – филиал на Варненски свободен университет. През 2018 г. взема участие в първия сезон на Hell’s Kitchen Bulgaria, където завършва на престижното трето място.

В момента Светлана работи в сутрешното телевизионно предаване „На кaфе“ на Нова телевизия и е помощник главен готвач в ресторант Constantinoff RestoBar.

Сподели в: