Отиде си легендата на българската сцена Вълчо Камарашев

На 82-годишна възраст почина обичаният български актьор Вълчо Камарашев, съобщиха от Съюза на артистите в България. Изпълнил повече от сто роли в театъра и киното, той ще остане завинаги в сърцата на поколения българи.

Познаваме го от театъра („В полите на Витоша“, „Хъшове“, „Барабанчица“ и много други) , киното (Тримата от запаса“, „Осъдени души“, „Вилна зона“, „Служебно положение ординарец“, „Дело №205 – П.К. Яворов“, , „Всичко е любов“ и др.) и телевизионния театър („Двубой“, „Службогонци“, „Чичовци“ и много други). Незабравима е ролята му във „Войната на таралежите“ като чичкото, който все се кара на децата. Самият той се определя като актьор, който показва тъжно-веселия характер на българина.

Вълчо Камарашев е роден на 12 септември 1937 г. във Видин. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов в класа на проф. Филип Филипов през 1959 г. Три години играе в Бургаския драматичен театър (1959 – 1962), след това две години в Пернишкия драматичен театър (1962 – 1964), а после две години в Драматичния театър в Русе (1964 – 1966). От 1977 г. около 20 години е актьор в Нов драматичен театър „Сълза и смях“, след това 15 години в Театър Българска армия. Член е на Съюза на българските филмови дейци от 1979 г. Носител е и на множество отличия като Медал за заслуги към БНА, „Орден „Кирил и Методий“ и „Награда на САБ за най-добър актьор за 2000 г. за ролята на Жуков в „Руска народна поща“.

За съжаление, заради карантината няма да има възможност големият актьор да бъде изпратен с поклонение, уточняват от Театъра на армията.

Поклон пред паметта му!

Снимка: БГНЕС

Сподели в: