Отиде си Ваня Костова

Звездата на българската естрада Ваня Костова почина на 64-годишна възраст късно вечерта на Гергьовден. Лекарски екип е бил повикан на адреса й, но изпълнителката е била в критично състояние и лекарите не са успели да й помогнат.

Към момента не се посочва причина за смъртта на обичаната българска певица. През последните дни тя е споделяла, че има силни болки в кръста, но и че мечтае за нови концерти.

Певицата Мими Иванова определя гласа й като познаваем, колоритен и вълшебен. Тя допълва, че Ваня Костова е имала чудесно чувство за хумор и е умеела да събира приятели.

Изпълнителят Стефан Илчев, който е близък със сина на певицата Боян, казва, че светът е изгубил един ангелски глас, който е носил емоции.

Обичаната от няколко поколения българи Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. След като завършва Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Георги Кордов започва професионалната си дейност във вокална група „Тоника СВ“ през 1980 година.

В края на 80-те продължава кариерата си като солистка. В репертоара й са включени лирични песни, драматични балади, песни на народите и български народни песни. Сред популярните са „Рождество“, „Звезда“, Конче мое“, „Вишна“.

През 90-те изнася десетки благотворителни концерти из цялата страна и преживява щастливи мигове с възродената „Фамилия Тоника“.

Нейната песен „Звезди в моята нощ“ по стихове на Петя Дубарова получава І награда на „Бургас и морето“ – 1998. Мечтата й е да издаде албум с песни по стихове на Петя Дубарова, които събира над 10 години. През 2001 отново се отделя от Тоника.

Следват две самостоятелни турнета в Канада и САЩ, където изнася десетки концерти пред зажаднелите за красива българска музика родни емигранти.

През 2004 печели първата награда на фестивала „Пирин фолк“ в Банско в дует със сина си Боян, а през 2005 прави турне в Австралия и Нова Зенландия, където представи своите неповторими шлагери. На 30 юни 2008 Ваня Костова отбеляза 25-годишнината на самостоятелната си кариера на сцената с голям концерт в любимата си зала „България“.

Съболезнования към близките и семейството на Ваня Костова!

Сподели в: