Обявиха филмите, които ще се състезават на фестивала в Кан тази година

Организаторите на престижния международен кино фестивал в Кан обявиха филмите, които ще се състезават за „Златна палма“. 72-рото издание на феста ще се проведе между 14 и 25 май като този път председател на журито ще бъде мексиканският режисьор Алехандро Гонзалес Иняриту.

19-те филма, които ще се съревновават за наградата, бяха обявени от президента на фестивала Пиер Лекюр и фестивалния директор Тиери Фремо. Четири ленти сред тях са режисирани от жени. Сред тях са французойките Селин Сиама с „Пролет на младо огнено момиче“ и Жустин Трие със „Сибил“.

Церемонията ще бъде открита от филма за зомбита „The Dead Don’t Die” на американския независим режисьор Джим Джармуш, който през 1984 г. получи „Златна палма“. Биографичният филм за Елтън Джон – „Rocketman“ също ще бъде показан на фестивала.

В програмата не е включен дългоочакваният „Once Upon a Time in Hollywood“ на Куентин Тарантино с участието на Брад Пит и Леонардо ди Каприо, тъй като не е ясно дали ще бъде монтиран до тогава. Организаторите обаче си запазват правото да го включат в програмата в последния момент.

Фестивалът тази година ще отдаде почит на наскоро починалата режисьорка Агнес Варда, с нейния лик на главния плакат на събитието.

Сподели в: