Нов Театър НДК представя спектакъла „Вечеря в Манхатън“

Нов театър“ НДК има честта да Ви покани на представлението на спектакъла ВЕЧЕРЯ В МАНХАТЪН от Любомир Денев по случай 70 годишнината – юбилей на композитора и автор на едноименната джаз-опера на 17.10.2021 г. от 19.30 часа!

Режисьор е Бойко Илиев, сценография и костюми Жанета Иванова, вокален педагог – Даниела Станкова, а художник на картината – Ема Ванкова. Участват Христина Пипова, Лидия Кулекова, Александър Панайотов, Симеон Владов, както и джаз-квартет в състав: Мартин Марков /пиано/, Арнау Гарофе /саксофон/, Михаил Иванов /бас/, Атанас Попов /барабани/.

Спектакълът е осъществен с подкрепата на Национален фонд ”Култура” и „Музикаутор”, а представлението се реализира със специалното съдействие на Съюза на българските композитори (СБК). Заповядайте!

АНОНС

Сюжетът се гради на основата на проблем на главната героиня – актриса в провинциален театър, на прага на душевен срив, породен от няколко обстоятелства: Неудовлетвореност от работата, загуба на илюзии, конфликт на мечтите от младостта с реалността, допълнени от криза в семейния живот. Въпросите, които повдига героинята от лични се превръщат в общозначими – мястото на артиста в обществото, ролята му в живота, значимостта на изкуството въобще, отношенията артист-публика и необходимостта от взаимност между тях.

Композиторът Любомир Денев, автор на музиката, е също и автор на либретото – сюжет, диалози, стихове, което е залог за оптимално съответствие между музика и текст, както и за логично музикално-драматургично развитие. Произведението е новаторско по отношение на жанра – съчетаване на операта с изразните средства на джаза, което у нас досега не е правено. Вокалните партии, които са предназначени за певци с театрален опит и джазова експресия, са натоварени със силен драматически заряд. Творбата съдържа също комедийни ситуации, парадоксални сцени и много самоирония. В постановката ще си дадат среща театър, вокалното и инструментално майсторство (съпроводът е на джаз квартет в състав: саксофон, пиано, контрабас и барабани), хореография, мултимедия, художествено осветление. Солистите са четирима: Сопрано, Медзосопрано, Тенор и Баритон, като всички с изключение на главната героиня Катя, се превъплъщават в няколко роли – влизайки в нейния измислен свят, с общи усилия, като добри колеги и приятели, ѝ помагат да преодолее психическото разстройство и да се върне от света на разрушителните илюзии в действителността и на сцената.

Сподели в: