Нов проект на Българската Фестивална асоциация

Новата 2023 година за Българската фестивална асоциация /БФА/ започна с активна работа по проект “Българските фестивали – дигитални перспективи”, за който асоциацията спечели подкрепа от Национален фонд „Култура“ по Програма“ Публики“. Проектът изследва качеството на дигиталните активности на повече от 50 български фестивала, членуващи в Българската фестивална асоциация с фокус форумите в Бургас, Русе и Велико Търново. Екип от експерти ще направи своеобразна „снимка“ на дигиталните активности на фестивалите и заедно с организаторите ще потърси по-добри пътища те да достигат до своите публики. Първоначалните наблюдения показват, че фестивалите сравнително често прибягват до възможностите за създаване на собствени уеб сайтове, страници и групи във Facebook, профили в Instagram и канали в You Tube. Дигиталните платформи са демократична форма на комуникация. За да бъдат в помощ на фестивалните организатори и множащите се потребители са необходими професионални грижи, подплатени с високо качество и разнообразие на информационното съдържание.

„Фестивалите са едно от най-ценните постижения на съвременното общество като подпомагат развитието на икономиката, изкуствата и образованието. Популяризират традиции, но и са лаборатория за експерименти. Най-важното е широкият отзвук, който те имат сред публиката, а за това в наши дни най-много помагат социалните мрежи.“, аргументират участието си в проекта от Община Русе, организатор на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

„За Община Велико Търново участието като партньор в проект “Българските фестивали – дигитални перспективи” на Българската фестивална асоциация, е чудесна възможност заедно да подпомогнем местните фестивали и техните организатори в една област, в която несъмнено имаме нужда от анализ и разработване на ноу-хау решения и иновативни практики. За нас е чест да бъдем избрани като един от трите града, върху чиято фестивална дейност се фокусира проекта. Община Велико Търново е член на БФА от самото й създаване и с радост приветства новите дейности и проекти на асоциацията, в които и за в бъдеще ще участваме като активен и отговорен партньор.“, сподели г-н Нейко Генчев, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Велико Търново. Сред форумите, провеждани в старата ни столица са „Сцена на вековете“, Миндя рок фест, Международен фестивал на военните оркестри, „Arbanassi Summer Music“, Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“.

Изключително разнообразие от жанрове предлагат 18 те фестивала, с които Община Бургас участва като партньор в проекта. Сред тях са познатите на публиката Спайс мюзик фестивал, Тийн бум фест, Фестивал на пясъчните скулптури, София филм фест на брега, Фестивал на рибата и виното. „Възможност за достигане до точна информация на максимално широк кръг публики – това е най-важното предимство на проекта “Българските фестивали – дигитални перспективи”, заяви Диана Саватева, заместник кмета на Бургас в ресор Култура, туризъм и спорт. „Бургас е сред общините с разпознаваеми фестивални прояви и платформата ще допринесе съществено за тяхното популяризиране и утвърждаване. В дигиталните формати актуализацията на данните се случва за секунди, което прави проектът изключително полезен.“

Сподели в: