Нов късометражен филм показва българските фолклорни традиции и занаяти

Дни преди трети март, създателят на поредицата „3 минути България“ Мартин Граховски представя втория късометражен филм от новия си проект, който обръща внимание на българските традиции и занаяти.

Филмът „НУФИ- Домът на фолклора“ обръща погледите ни към училището за фолклорни изкуства и отдадените на българския фолклор младежи, които учат там. Историята във филма разказва какво е да се посветиш на музиката и да избереш традициите пред съвременния живот. Във видеото ще се запознаете с един млад учител-вдъхновител и неговите възпитаници, за които мястото е повече от училище, то е дом. Какво сподели Мартин за магията на родния фолклор и предизвикателството да влезеш в живота на малките вдъхновяващи творци? Разберете в следващите редове:

Въпрос: След “3 минути България“ те виждаме в различна светлина, вече ни показваш по-дълги формати и се съсредоточаваш върху разговори с вдъхновяващи личности. Разкажи ни повече.

Отговор: Да, така е. До този момент съм познат на българската публика с историите от „3 минути България“, но този проект ми дава възможност да се върна към корените на това, с което съм се занимавал последните няколко години – документално кино. Предишният ми проект беше повече за самите места на България, а този проект е за хората, които правят България, това което е – опитвам се да разкажа историите на тези личности по нов начин и да избягам от клишетата. Предизвикателството е голямо. Нямам търпение да видите втория късометражен филм.

Въпрос: Време е да поговорим именно за него. Какво означава проектът „НУФИ – Домът на фолклора“ за теб? През какво премина по време на заснемането?

Отговор: Проектът означава прераждане – личностно, професионално и дори… национално. Имам възможността да посетя места с невероятен заряд, а училището в Широка лъка направо ме накара да настръхна – там може би за първи път осъзнах какво означава понятието „корени“. Продължавам да търся и показвам българските занаяти и едновременно с това научавам повече за държавата ни. Влизането в света на традициите е моя малка мечта, която се радвам, че осъществих.

Въпрос: Споменаваш „невероятен заряд“, опиши ни обстановката и хората, с които се запозна по време на снимките.

Отговор: Винаги казвам, че за мен Родопите са тази част от България, която най-много ме впечатли. Това може би е клише, но наистина това стана новото ми любимо място за пътуване. Село Широка лъка, въпреки че всички го знаем като туристическа дестинация, има един автентичен дух, който според мен почти изцяло се дължи на НУФИ. Няма начин да не ти направи впечатление това училище още от момента, в който влизаш в селото. Там всичко е магия и усет. Филмът говори за себе си, но както преподавателят Ганчо Гавазов казва: „Това училище просто е храм – за изграждане на ценности и обич към фолклора“, затова съм щастлив, че имах късмета да стъпя в него.

Въпрос: Звучи невероятно. Е, какво можем да очакваме в следващия документален филм? Можеш ли да издадеш малко за предстоящите ви планове с Canon България?

Отговор: Няма да ви издам името на следващия проект, но ще намекна, че продължаваме по пътя на „българското“. След хлопкарството и НУФИ, продължаваме да показваме различни занаяти и традиции. Единствено мога да кажа, че улових кадри, които нямам търпение да видите.

Вижте втория филм от поредицата на Мартин Граховски „3 минути България“:

Сподели в: