Нов епизод на „Гласът на нашите корени“

Новият епизод от подкаст-канала  „Гласът на нашите корени“ е посветен на братята Христо и Евлоги Георгиев.

Христо и Евлоги Гегоргиеви, дарители, спомогнали за създаването на най-голямото висше учебно заведение в България – Софийския университет, основатели на добродетелната дружина и посветили живота си на борбата си за образование, медицина и култура. Думите и делата им оставят следа в българската история. 
 
„Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преоспяването и величието на Отечеството ми ме прави да умра спокоен“ ще кажи Евлоги Георгиев.
 
В радио-театъра „За бащата. И за братята“ участват Петя Йосифова-Хънкинс, Валерия Димитрова, Георги Арсов и Михаил Бонев. Режисьор и сценарист – Николай Георгиев. 
 
Гласът на нашите корени е подкаст канал, който представя по артистичен, приятен и интригуващ начин известни литературни текстове, голяма част от тях включени в задължителната учебна програма. Текстовете са преплетени с песни събирани по време на нашите етнографски експедиции с цел създаване на една пълнокръвна образност на съдържанието. За основа на всеки епизод използваме един от спектаклите на театрална-лаборатория Алма Алтер и театър-студио 4хС. 
 
Всеки месец от годината очаквайте по един епизод: Януари – „Албена“ по Йордан Йовков Февруари – „Последна радост“ по Йордан Йовков Март – „Житие и страдания грешнаго Софрония“ по автобиографичния разказ на българския духовник и будител Софроний Врачански Април – „За бащата и за братята“, за живото и идеалите на братята Христо и Евлоги Георгиеви, Май – „Часът на моето убийство“, за живота и делото на Стефан Стамболов по романа на Христо Даскалов Юни – „Дядо Йоцо гледа“ по Иван Вазов Юли – „По-добре да бъдеш недоволен човек отколкото доволна свиня“ по Алеко Константинов Август – „Септември“ по Гео Милев Септември – „Що е отечество“ по текстове на Гео Милев Октомври – „Гаврошовци и котета разбойници“ по текстове за деца на Гео и Леда Милеви, Ноември – „Майсторът и Маргарита“ по романа на Михаил Булгаков Декември – „Мъртвият Дом“ по едноимения роман на Ф. М. Достоевски Записки от мъртвия дом. Преди всеки епизод има и кратък разговор със създателите на епизода, които в един интерактивен диалог се извеждат основните послания на текста и мостовете му с днешната действителност.

Сподели в: