Нов епизод на Гласът на нашите корени

Новият епизод на „Гласът на нашите корени“ – „Дядо Йоцо гледа“ е за патриарха на българската литература – Иван Вазов, първият следосвобожденски автор писал романи, пътеписи, проза, стихотворения. Какво е за нас Вазов? Под Игото? Свободата? Паметникът на Раковски? Неразбрано клише? Фино чувство за българското?

В ролята на дядо Йоцо се превъплащава незрящият актьор Андриян Асенов, а тук в неговия свят са неговата внучка, чужденецът, персонажите от селото и архетипният образ на Майка България.

Гласът на нашите корени е подкаст канал, който представя по артистичен, приятен и интригуващ начин известни литературни текстове, голяма част от тях включени в задължителната учебна програма. Текстовете са преплетени с песни събирани по време на нашите етнографски експедиции с цел създаване на една пълнокръвна образност на съдържанието. За основа на всеки епизод използваме един от спектаклите на театрална лаборатория Алма Алтер. Текстовете се изпълняват от актьори от Алма Алтер под режисурата на Николай Георгиев.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейски корпус за Солидарност към Европейски съюз ДОГОВОР НОМЕР – 2021-2-BG01-ESC30-SOL-000038311 и Национален Фонд Култура по програма Едногодишен грант.

Можете да слушатш новия епизод на „Гласът на нашите корени“ тук:

https://www.youtube.com/watch?v=672VV-DRCK0

Сподели в: