Новогодишен концерт с Concerto antico

На 30 декември от 18.30 ч. в Националния музей „Земята и хората“ – София ще се проведе Новогодишен концерт с известния и любим на публиката консорт за старинна музика Concerto antico.

Сред участниците в програмата са: Анастасия Алтухова — сопрано (Украйна), Анна Янкова — медзосопрано, Дейвид Маккюн (David McCune) — бас (Канада) и Янко Маринов — пиано, дигитални органи.

Те ще изпълнят барокова музика от Х. Шюц, А. Фалкониери, Х. Пърсел, Й. С. Бах, Г. Фр. Хендел, А. Вивалди и виртуозни празнични валсове от Й. Щраус и Ф. Лист.

Концертът ще е без билети (вход свободен), но музикантите призовават публиката за волни дарения в края на събитието.

Дейвид МакКюн е роден в Канада и живее в България. Изявява се по света както като солист, така и като ансамблов певец. Изпълнява разнообразен репертоар от Средновековието до съвременността. Участва в изпълнението на Membra Jesu Nostri от Букстехуде и сакралните творби на Хендел – псалма Dixit Dominus и ораторията „Месия“. Пее в експериментални постановки, включитено „Настроение“ от Щокхаузен и „Аарон“ на Берио. Премиерно представя песенни цикли от канадския композитор Charles Stolte и българския композитор Петър Димов. МакКюн е постоянен член на Хора на норвежките солисти и пее с отличения с награда Грами ансамбъл „Roomful of Teeth“.

Анна Сребринова Балджиева е родена на 03.10.1999 г. Започва да свири на пиано на 3 годишна възраст и го изучава в НУМТИ „Добрин Петков” гр. Пловдив до седми клас при Светлана Косева, Дарина Кантарджиева и Стела Ослекова. В осми клас е приета в класа по оперно пеене на проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, където завършва средното си образование през 2018 г. През същата година бива приета в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Свилен Райчев и ас. Габриела Георгиева и понастоящем е във втори курс. Пяла е като солистка на Симфоничния оркестър при НУМТИ „Добрин Петков” Пловдив през 2015 г. и 2017 г. с диригент доц. д-р Пламен Първанов, на Студентския камерен оркестър при АМТИИ – Пловдив с диригент доц. Кирил Чапликов през 2015 г., на Вокален ансамбъл „Le Belle” през 2017 г. с диригент Николета Енева и на Пловдивска филхармония през 2018 г. под палката на Диан Чобанов.

Носителка е на награда за изпълнение на българска песен от първото издание на Фестивала на славянската вокална музика през 2016 г. и на награда за изпълнение на произведение от славянски композитор на руски език във второто издание на фестивала през 2017 г. Получава трета награда от Първия академичен песенен конкурс при НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Анастасия Федоривна Алтухова е родена на 18.10.1996 година, в Украйна, град Запорожие. Започва да пее още на 5 годишна възраст. По време на обучението си в начално музикално училище участва в различни академични и естрадни певчески ансамбли. През 2012 година е приета в катедра теория на музиката в ЗМУ “П. Майборода“, където завършва средно образование 2016 г. През същата година е приета в Одеската национална музикална академия “А.В. Нежданова“ в катедра музикознание в класа на доц. Юлия Грибиненко. От 2018 година продължава обучението си в НМА “Проф. П. Владигеров“ в класа на проф. Мила Дюлгерова и ас. Нона Кръстникова и понастоящем е втори курс. Работи като преподавател по солфеж в начално музикално училище през 2015 – 2018 г., като певица и актриса в “Нов театър” в родния си град в 2012 – 2018 г. и като артист-хорист в Старозагорската опера (2018 г.). Играла е главни роли в студентски оперни спектакли в ЗМУ “П. Майборода“ – ролята на Маженка в операта “Продадена невеста” от Б. Сметана (2014 г.), Кармен в едноимената опера на Ж.Бизе (2015 г.). Играе и Графинята в студентска постановка на операта “Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт в НМА “Проф. П. Владигеров“. Носителка е на първа награда в номинация “Млади музиколози“ (2012 г.) и трета награда в номинация “Класическо пеене“ (2016 г.) в международен конкурс-фестивал “Акорди Хортици“. Печели трета награда в Първи всеукраински теоретичен конкурс “Т. Кравцов” (2016 г.).

Сподели в: