Нови филмови награди за възпитаницие на НАТФИЗ

Красимир Калушев е един от младите и многообещаващи кинорежисьори и филмови продуценти завършили образованието си в НАТФИЗ. Снощи журито на турския фестивал Golden Baklava Film Festival го удостои със Специална награда в категория игрални филми за „Живот“.

Шестото издание на международния филмов фестивал събра млади творци от Норвегия, Румъния, Индонезия, Израел, Русия, Турция, Мексико, Франция и мн. др. България беше представена от Красимир Калушев и от четвъртокурсничката в специалност „Филмова и телевизионна режисура“ Евгения Тенева, чийто филм „Стигма“ беше включен в документалната секция на фестивала. Изпълнителен продуцент на двата филма е проф. д-р Станислав Семерджиев.

Golden Baklava Film Festival е признат за един от най-престижните студентски филмови фестивали в Турция. Провежда се на всеки две години и представя международна панорама на най-младото кино създадено в съответния период. Форумът има за цел да срещне и обогати младите творци с опита на вече утвърдилите се режисьори, продуценти, сценаристи, оператори, монтажисти и дизайнери на звукови и визуални ефекти. Наградите на отличените филми се връчиха на пищна Гала вечер, но поради пандемията Красимир Калушев предпочете да отправи посланието си онлайн. Тук можете да откриете останалите фестивални участия и награди на „Живот“.

Сред досегашните номинации на Красимир Калушев са игралните му филми „Надпревара“ и „Баща“, както и документалният „Мечтателят“.

Сподели в: