Новият влог на Музикаутор „Музика на-право“ стартира с Прея

Стартира новият влог на Музикаутор, посветен на правата на композиторите и авторите. В „Музика на-право“ именно творците са водещите, а експертите дават отговори на въпросите, които вълнуват авторите в ежедневната им работа.

Поп певицата и активен член на Музикаутор Прея откри първия епизод на влога с най-горещата за авторите тема – как да печелят от дигиталните платформи. За начина, по който платформите функционират, тя говори с Яна Тодорова – мениджър „Развитие на дигитални права“ в Музикаутор.

От епизода става ясно какви са взаимоотношенията на Музикаутор с дигиталните платформи, кои са продуцентите, кои – агрегаторите, и какво правят те, каква е разликата между ротация и времетраене и други въпроси, свързани с музиката в дигитална среда.

Чрез влога Музикаутор цели да даде още повече информация на творците за възможностите им да печелят от творчеството си за това как да управляват правата си по най-добрия начин и спрямо международните стандарти и механизми.

Първият сезон на „Музика на-право“ има 12 епизода, които в кратък формат до 15 минути ще предоставят на авторите точна и ясна информация за правата им – как да регистрират произведенията си, как да управляват музиката си в платформи като YouTube, Spotify и Facebook, как се проследява музиката им в медиите, какви възможности за финансиране предоставя Музикаутор, какви са правата на авторите по време на концерти, как могат да се предпазят от злоупотреба с творчеството им.

Сред гост-водещите на влога са още Любо Киров, Искрата, Фабрицио Паризи и още много други любими лица от българската музикална сцена.

Вижте кои ще бъдат те – гледайте „Музика на-право“ всеки петък от 16.00 часа в YouTube канала на Музикаутор https://www.youtube.com/c/MUSICAUTORBG.

Сподели в: