Нова стрийминг платформа предоставя на студентите достъп до български филми

Filmira.bg стартира партньорство с общински и университетски библиотеки, чиито читатели и студенти ще могат да се възползват от неограничен достъп до цялото съдържание на платформата, срещу минимален годишен абонамент със своята читателска карта.

„Библиотеките по света отдавна имат филмови колекции като услуга в добавка към книгите и учебниците – коментира Кръстьо Ламбев, продуцент на един от най-успешните български филми – „Голата истина за група „Жигули“. – Филмира осигурява технологичната възможност, както и богата колекция от български игрални и документални филми и сериали, достъпни за широката публика. “
Полагат се специални усилия за развиването на младежка публика за легално онлайн потребление на съвременно българско кино и на златните български филми, създадени преди 1989 година.

Първоначално от услугата ще се възползват Ловешката регионална библиотека и Югозападния университет в Благоевград. Читателите и студентите ще имат свободен достъп до избрана колекция от десет български филма, правата за които са осигурени с подкрепата на Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“ по проект ФилмираУниЛиб.

Югозападният университет обучава голям брой студенти по изкуства, а Регионалната библиотека в Ловеч има редица активности с деца и младежи, както и киноклуб. Паралелно с развиването на пилотния проект с тях, от стрийминг платформата вече са поканили на разговор други библиотеки, заинтересовани за партньорство.

Стрийминг платформата filmira.bg, развита по инициатива на Консепт Студио, разполага с близо 300 български и европейски заглавия. Основната й мисия е българските зрители да имат достъп до българско кино. С подкрепата на Столична община и Национален фонд „Култура“ на 20 от филмите са направени специализирани субтитри за глухи хора, включително и първият у нас художествен жестов превод на детския игрален филм „Смарт Коледа“.

Съвсем скоро читателите ще могат да добавят Филмира в своите библиотеки.

Сподели в: