Нова книга разказва за обичаите по българските земи от древността до наши дни

От днес на пазара е мащабна двуезична книга – на български и английски, посветена на историята, природата, обичаите по българските земи от древността до наши дни. „Българската съкровищница” е голям формат, с твърди корици и с над 1000 прекрасни снимки и чудесни текстове, чрез които може да бъде опознато това късче от рая, което нашият народ обитава и защитава като свое от над тринадесет века. Книгата е своеобразно надграждане на излязлата преди няколко години „България: природа, човек, цивилизации”.

Казват, че кръстопътят е благословия и проклятие. Там се срещат както пътищата, така и ветровете, които носят семе и живот, но и разрушения. Наистина кръстопътят не е защитено място, а цел или спирка на завоеватели. Но пък на него пускат корени и оцеляват само най-устойчивите, съчетали най-силните гени.

На такъв чуден кръстопът се намира малката слънчева България. Времето е оставило дълбоки пластове в днешните ѝ земи, много култури са споили роденото тук и донесеното от другаде. В бури и затишия на това място се е родила поразителната смес, дала живот на безчет съкровища.

България пази като в трезор и безценни природни богатства. Няма „световни рекорди“, но на малката си територия събира чудно разнообразие от форми, богат растителен и животински свят, спомени от младенческата възраст на планетата. Затова сред съкровищата на България достойно място имат много природни феномени и забележителности. Те са на всяка крачка в изумителния пейзаж на страната, надиплен от десетки планини. Диви животни и стотици видове цветя, храсти и дървета са я избрали за свой дом.

Тук е най-красивата среща на морето и сушата.

Сподели в: