Нова изложба в галерия „Париж“

На 10 май в галерия „Париж“ се открива поредната самостоятелна изложба на младия, но вече утвърден и с множество награди график и живописец Димитър Каратонев. Заглавието „Кадифено утро“ доста добре обобщава усещането за нежност, мекота и ефирност, което остават произведенията у зрителя в тази експозиция.

Ще бъдат представени около тридесет творби, като една част от тях са елегантни графики в малък и среден формат, а другата част са маслена живопис. Димитър Каратонев отново е разработил любимата си тема с пейзажи, но за разлика от предишната му изложба „Синя луна“, тук цветовете са много ярки, ведри, слънчеви, контрастни, които сякаш крещят, че животът има нужда отново да бъде наситен с интензивност, сила и мощ. При графиките обаче се наблюдава нещо много интересно – тези, които са цветни, изразяват една силна драматичност и напрежение, дори до известна степен някаква болезненост, сякаш нещо избухва, докато при по – монохромните графики се наблюдава усещане за самота, умиротворение и странна лекота. Живописта и графиката на Каратонев са в изключителна хармония, независимо от различията в техниката, те спокойно стоят заедно и дори се допълват взаимно.

Големи слънца, звезди, облаци, луни, тополи, лодки и малки къщички, всичко това е част от образния език на автора, стоят като негови емблеми и разпознаваеми знаци от азбуката, която си е създал в своя собствен стил. Любими словосъчетания на художника са „суетни облаци“, „суетни луни“ или „суетни птици“ и той често ги използва за заглавия на картините си. Това е много интересно обръщане на гледната точка – луните, облаците и птиците, които ние толкова харесваме да наблюдаваме и съзерцаваме, всъщност може би го знаят и много обичат да ни се показват колкото се може по–красиви, по–загадъчни и по–пленяващи.

Изложбата може да бъде разгледана на живо в галерията или онлайн в сайта на галерия „Париж“ (www.gallery-paris.com)

Сподели в: