НАТФИЗ с две отличия за ярки постижения в областта на културата

Столична община връчи годишните награди за ярки постижения в областта на културата. Сред отличените творци тази година са две личности, обвързали професионалното си призвание с НАТФИЗ. Проф. Надежда Сейкова получи приза за изключителни постижения и принос в националната култура лично от заместник-кмета по образование и култура Мирослав Боршош.

Усилията на доц. Юрий Дачев в популяризирането на високата българска култура с изданията на телевизионното предаване „Рецепта за култура“ (сезон 2020) бяха оценени с наградата за критика и журналистика в областта на културата.

Проф. Надежда Сейкова е неподражаем творец, любим режисьор и всеотдаен педагог обучил 14 актьорски випуска с повече от 250 студенти. Носител е на престижни национални и международни отличия, сред които: орден „Стара планина“ I степен за изключителни заслуги в областта на културата (2011), голямата награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство (2014), „Икар“ за изключителен принос към българския театър (2016), почетната награда за театрална педагогика на френската академия за театър и кино „Флоран“ (2019), почетния знак на Президента на Република България „За значим принос към българската култура и духовност“ (2021) и др.

Доц. Юрий Дачев е водещ преподавател по „Театрална драматургия“ и „Телевизионна журналистика за екранни изкуства“ в НАТФИЗ. Драматург е на МГТ „Зад канала“ и НТ „Иван Вазов“, за кратко зам.-министър на културата. Автор е на сценични адаптации, оригинални пиеси и сценарии, режисьор с успешни постановки в цялата страна.

Днес и утре – 20 и 21 септември, по случай 100-годишнината на Варненския драматичен театър, ще се състои премиерата на драматургичния вариант на доц. Юрий Дачев – „Тютюн“. Спектакълът, под режисурата на Бина Харалампиева, е първата театрална постановка на романа на Димитър Димов и реверанс към 70-годишнината от написването му.

Сподели в: