Народният театър стартира инициатива „Препрочитаме Вазов“ на 3 март

130 клипа, представящи част от литературната вселена на Патриарха на българската литература Иван Вазов ще дадат начало на мащабната кампания на Народния театър през този сезон.

Инициативата „Препрочитаме Вазов“, с която най-големият ни театрален институт отбелязва 170 години от рождението на своя патрон, ще стартира на 3 март 2020 г. едновременно в ефира на БНТ, в сайта и Фейсбук страницата на театъра.

Клиповете, в които актьори, интелектуалци, културни дейци, политици, банкери, учени, работници и деца четат избрани откъси от творчеството на Иван Вазов, са заснети от режисьора Борис Радев.

Те ще се излъчват в продължение на над 4 месеца в ефира на БНТ, като началото ще бъде дадено на 3 март. Излъчванията ще продължат до 9 юли – рожденият ден на Вазов, когато ще е и кулминацията на националните чествания – със спектакъла „Нова земя“ по едноименния роман на писателя, който ще се играе на откритата сцена на „Театър пред театъра“. Драматизацията на романа е дело на драматурга от Народния театър Юрий Дачев, а режисьор е Бина Харалампиева.

Чрез кампанията организаторите искат да напомнят на всеки българин сътвореното от нашия народен поет и писател. „Словото на Иван Вазов е вградено в червените ни и бели кръвни телца, все едно дали го знаем и искаме или не, то ни държи изправени, насърчава ни в надеждата и ни дава куража, че сме обичани, че сме родени с благословията на своя национален писател. И как да му се отдължим ли – като го четем и препрочитаме“, отбелязва драматургът на театъра Мирела Иванова.

Сподели в: