Народният театър предоставя сцена за дипломен спектакъл на студенти

Народният театър „Иван Вазов“ предоставя Голяма сцена за дипломния спектакъл на студентите на Малин Кръстев в Театрален колеж „Любен Гройс“. Представлението „ШУМ И БЯС“, авторска компилация на актьора по текстове на Шекспир, ще се играе на 21 юни от 19:00 ч., а билети могат да се закупят на касите на театъра и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/shum-i-byas . Спектакълът ще има и още едно представление в Народния театър – на 28 юни.

Драматургичният ключ към пиесата се базира на рядко поставяната част от първата пиеса на Шекспир „Укротяване на опърничавата“, където един беден медникар на име Слай, изхвърлен от кръчмата, е открит от лорд, който се връща от лов със свитата си и решава да промени живота на този пияница, като го представи като благородник. Случайно минаваща актьорска трупа също е поканена от лорда да се включи в заговора. Тук вече в трактовката на Малин Кръстев лордът е заменен от персонажа на графиня Оливия от „Дванайсета нощ“ на Шекспир, и така историят от тази пиеса се превръща в гръбнак на драматургичния ход.

Убеден от всички, че е господарят на дома, но от години страда от загуба на паметта, бедният човечец в един момент попада на първата театрална постановка в живота си, от което в него се отключват архетипи, неподозирани досега. Самият той от един момент нататък да разбере кое е театър и кое – неистина. Много елегантно актьорската трупа му вменява, че самият той е… Макбет.

В постановката са използвани множество откъси от „Сън в лятна нощ“, „Ромео и Жулиета“, „Макбет“, „Хамлет“, „Отело“, „Както ви харесва“.
Актьорският състав включва студентите от трети курс Александър Георгиев, Василена Събева, Велизара Душанова, Велина Колева, Георги Няголов, Иван Иванов, Ивета Иванова, Илиян Стаменков, Калин Василев, Катерина Борисова, Катерина Петрова, Мартин Иванов, Мартин Димов, Мартина Георгиева, Никол Василева, Светлозар Начев, Теа Шаркова, Тео Бочев, Цветина Ангелова.

Сценографията и костюмите са на Петя Петрова, хореографията – на Марион Дърова, музикалното оформление – на Анатоли Филип Марози. Музикален педагог е Йосиф Герджиков, художествено осветление – Милен Шопов, оператор – Драгомир Димчев, DarkWhite-Vision, фотография – Светльо Караджов, графичен дизайн – Владимир Стаменков, калиграфия – Александър Узунов.

„Изключително сме признателни на Народния театър и директора Мариус Донкин за това, че предоставят сцена на нашия спектакъл – за нас е чест и привилегия да играем тук!“, споделя режисьорът и актьор Малин Кръстев.

Тази седмица на сцените на Народния театър ще се играят последни представления за сезона на някои от най-хитовите спектакли в репертоара на театъра. Преди лятната пауза зрителите ще могат да видят заглавията „АЗ ПЛАЩАМ“ (реж. Владлен Александров), „КАКВО ДА ПРАВИМ С ВИОЛОНЧЕЛОТО?“ (реж. Николай Поляков), „ЛЮБОВНИКЪТ“ (реж. Деян Донков), „ДВУБОЙ“ (реж. Мариус Куркински), „ДУХЪТ НА ПОЕТА“ (реж. Маргарита Младенова), „БАЩАТА“ (реж. Диана Добрева), „ПЛАЧ НА АНГЕЛ“ (реж. Стоян Радев) и „ОБЛОГ“ (реж. Стефан Спасов).

Сподели в: