Народният театър И БТА подписаха договор за сътрудничество

Народният театър „Иван Вазов“ и Българската телеграфна агенция (БТА) се обединяват за честването на 100-годишния юбилей от смъртта на патрона на театъра Иван Вазов. Договорът за сътрудничество между двете институции бе подписан вчера на специална пресконференция в БТА между директора на театъра Мариус Донкин и генералния директор на агенцията Кирил Вълчев.

Денят не е избран случайно, тъй като това е денят на дългоочакваната премиера на спектакъла „Нова земя“ по едноименния роман на Вазов. Автор на сценичния вариант е Юрий Дачев, който също присъства на подписването, а режисурата – на Бина Харалампиева. В актьорския състав са включени знакови актьори от трупата на театъра. През април 1896 г. е завършен и самия роман на Вазов.

„Горд съм, че направихме тази постановка. Всичко, което Вазов е написал, е толкова близко до нашето време, а посланията му са актуални и днес. Той ли изпревари толкова много времето, или ние нищо не усъвършенствахме за тези 125 години? „, отбеляза Мариус Донкин.

„Романът се ражда точно през април преди 125 години“, каза Юрий Дачев. „Тъжна е съдбата му, Иван Вазов дори е бил „сътресен“ от критиката и хладния прием от читателите дотолкова, че е бил склонен да се откаже от писането“, каза той. „Опитахме се да направим един спектакъл, в който Вазов не само ни радва със своята обич, ами подпалва и тревогите ни, които понякога са по-ценни от умилението, радостта и спокойствието“, допълни Юрий Дачев.

Народният театър и най-голямата информационна агенция се споразумяха да си партнират както по отношение на дейността на театъра, така и в популяризирането на всички инициативи, свързани с отбелязването на годишнината, които ще продължат до края на 2021 г.

Агенцията ще бъде партньор заедно с БНТ и БНР и на второто издание на инициативата „Препрочитаме Вазов“, която ще стартира от 11 май. Кирил Вълчев предложи БТА и Народният театър да работят по изследване за това как Иван Вазов присъства в архива и бюлетините на агенцията, което да бъде издадено през 2024 г.

Сред събитията по повод годишнината на Вазов е и организирането на две изложби – „Вазов и театъра“ и „Вазов и София“, които ще бъдат показани в пространството около Народния театър“, съобщи още Мариус Донкин.

Особено тържествено ще бъде изданието на традиционната инициатива „Театър пред театъра“ тази година. То ще се състои между 13 и 22 септември, като в Деня на независимостта, в който отбелязваме и 100 години от смъртта на Вазов, публиката ще види открита генерална репетиция на новия спектакъл на Диана Добрева „Балконът на Вазов“ и връчването за втори път на Наградата за духовен принос на името на народния поет. В обществения комитет за наградата е и директорът на БТА Кирил Вълчев.

Между 23 юни и 23 юли в цяла България ще се осъществи и лятно национално турне под знака на юбилея със знакови заглавия от репертоара на театъра.

На пресконференцията Мариус Донкин съобщи също, че малко над половината билети за спектакли на Народния театър са закупени онлайн, което поставя театъра на първо място в продажбата на електронни билети, както и че все повече млади хора между 25 и 30 години посещават представленията на трите сцени.

На финала Мариус Донкин обърна внимание и на най-новата кампания на театъра – „Да осветим Вазовия храм“, с която театърът призовава големите компании у нас да подпомогнат инициативата за монтиране на нощно художествено осветление на фасадата.

Сподели в: