„Най-красивото момче на света“ е най-добрият филм на фестивала „Master of Art“

Шведската продукция на режисьорите Кристина Линдстрьом и Кристиан Петри „Най-красивото момче на света“ спечели наградата MASTER OF ART – AURUBIS AWARD за Най-добър филм за 2021 г. на фестивала за документално кино, посветено на изкуството Master of Art, чиито традиционен партньор и съорганизатор е НДК. Петдесет години след премиерата на „Смърт във Венеция“, Бьорн Андресен, бившата тийнейджърска звезда, която навремето изиграва легендарния персонаж Тадзо в шедьовъра на Висконти, ни отвежда на забележително пътешествие с лични спомени, история на киното, звезден прах и трагедия, което може да бъде последният опит на Бьорн да върне живота си в релси. 

Специалната награда на журито (в състав режисьорите Фил Грабски, Димитър Коцев и Николай Василев, фестивалният директор на международния фестивал за Арт филми в Тел Авив Мики Ларон и културния мениджър Светлин Стоев) пък отиде при „Варшава: Разделен град“ на полския режисьор Ерик Беднарски, който хвърля нова светлина върху трагичните времена на разделение, разрушения и масови убийства чрез неизвестни до момента кадри, заснети с любителска 8-милиметрова камера,  от Варшавското гето през 1941 г. Международното жури присъди Наградата за най-добър български документален филм за изкуство на продукцията на БНТ – Пловдив „Одисей“ с режисьори Десислава Шишманова и Нончо Нончев, документален разказ за създаването на едно от най-вълнуващите и мащабни театрални събития в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019″ За първи път Наградата за най-добър български документален филм се връчва от Държавния културен институт към Министъра на външните работи.

Младежкото жури (в състав Карла Стоянова, Стефан Гончаров, Денис Стоянов) определи „Човекът с лулата“ на режисьора Андрей Кулев за най-добър дебют. По изключително елегантен начин филмът представя на публиката художника, кинорежисьора и поета Иван Веселинов.

 На специална церемония в петък вечер 10 септември 2021 г. във Vivacom Art Hall Оборище 5 бяха обявени наградените филми от всички категории, определени от международното и младежкото жури. След церемонията беше прожектиран българския документален филм „Димитър Ненов и измерението на изяществото“ последван от клавирен концерт на пианистката Венета Нейнска с произведения на Ненов.

Софийското издание на „Master of Art“ приключва на 13 септември с прожекция на носителя на голямата награда на фестивала „Най-красивото момче на света“ в кино Одеон от 18.30 часа

Варненското издание на фестивала ще се проведе от 14 до 22 септември във ФКЦ. Пълната програма за Варна ще намерите тук.

Организаторите отчитат, че въпреки необичайната ситуация, породена от вируса Covid-19, фестивалът отново се радваше на изключителен успех и предложи на зрителите вълнуващи заглавия, като спечели и нови почитатели. Шестото издание на „Master of Art“ се проведе на три етапа: зимно – онлайн, пролетно съкратено в арт кината на София и лятно на открити сцени и в кината на 6 български града – София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Бяла и Копривщица. За първи път в програмата на „Master of Art“ бяха включени концерти на живо в София и Копривщица.

Фестивалът е подкрепен от Национален фонд „Култура“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. Съпътстващите събития на фестивала са подкрепени от Столична програма „Култура“.

Сподели в: